Tijdens zijn leven was hij een beroemdheid in de Europese schilderswereld: Godefridus Schalcken (1643-1706). Vandaag de dag doet zijn naam lang niet bij iedereen een lampje branden. Het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de barokke meester.
De meester uit de Gouden Eeuw werd vooral bekend door zijn schilderijen waarop de motieven door kaarslicht zijn verlicht.
Voor het retrospectief over Schalcken heeft het Keulse museum meer dan 80 schilderijen uit musea en privéverzamelingen van over de hele wereld naar de stad aan de Rijn gehaald. De tentoonstelling omvat een derde van alle beschikbare werken van Schalcken, waarvan er vele nog nooit in het openbaar te zien waren.
De collectie loopt uiteen van verschillende portretten, genrestukken en stillevens tot aan Bijbelse en mythologische motieven. In zeven stappen laat de tentoonstelling een beeld zien van het leven en werk van de Hollandse meester, die, zo stelt het museum, beide doorspekt waren met ambitie, sensualiteit, vervoering, vertelplezier en geheimen.
Het Wallraf-Richartz-Museum over de ‘vergeten meester’:
“De verfijnde techniek waarmee Schalcken zijn motieven in kaars- of daglicht ensceneerde, oogst ook vandaag de dag nog veel bewondering. Maar niet alleen de fascinerende belichtingseffecten zijn kenmerkend voor zijn werk. Ook de elegantie, sensualiteit, de diversiteit aan thema’s en de technische virtuositeit van zijn schilderijen maakten van de schilder een beroemdheid in heel Europa en de bestbetaalde ‘moderne’ kunstenaar van zijn tijd. Doordat de smaak van kunstminnaars in de 19e eeuw veranderde, raakte de schilder toch in de vergetelheid.”
De tentoonstelling, getiteld ‘Schalcken – Geschilderde verleiding’, is van 25 september 2015 tot en met 24 januari 2016 te zien in het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen. De tentoonstelling reist hierna door naar het Dordrechts Museum (21 februari t/m 26 juni 2016).