Het geheim van Dresden

1 minuut leestijd
Giovanni Antonio Canal, gen. Canaletto
Giovanni Antonio Canal, gen. Canaletto

Bij het Groninger Museum zijn de komende maanden werken te zien uit de kerncollectie van de beroemde Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. De tentoonstelling, getiteld Het geheim van Dresden – van Rembrandt tot Canaletto is afgelopen week geopend door koningin Máxima.

De kunstcollectie uit Dresden werd vanaf de achttiende eeuw door de keurvorsten van Saksen bijeengebracht en wordt beschouwd als een van de mooiste en beroemdste in Europa. In Groningen zijn de komende tijd onder meer topstukken te zien als Rembrandts Roof van Ganymedes (1635), maar ook schilderijen van meesters die ooit beroemd waren maar nu (bijna) vergeten zijn.

Rembrandt van Rijn. De roof van Ganymedes
Rembrandt van Rijn. De roof van Ganymedes
Saksen was al een van de welvarendste Duitse staten toen in 1697 de keurvorst, August de Sterke, ook het koningschap van Polen wist te verwerven. Hij onderstreepte zijn nieuwe status onder de vorstenhoven in Europa door het starten van ambitieuze bouwprojecten en het aanleggen van een imponerende kunstverzameling die zich kon meten met de grootste koninklijke collecties van zijn tijd.

Florence aan de Elbe

Zijn verzamelactiviteiten werden na zijn dood tot ver in de achttiende eeuw voortgezet door zijn zoon August III. De culturele rijkdom in Dresden werd zo groot, dat het als ‘het Florence aan de Elbe’ werd bestempeld. De schilderijenverzameling werd geleidelijk aan steeds meer voor publiek opengesteld, waardoor een van de eerste openbare musea in de wereld ontstond. Goethe, die de Gemäldegalerie vaak bezocht, beschouwde het als een “heiligdom van de kunst”.

Vanwege een verbouwing is een deel van de collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister beschikbaar gekomen voor de tentoonstelling in Groningen. Het is voor het eerst dat de collectie in Nederland te zien is.

‘Het geheim van Dresden’ vertelt in een aantal thematische hoofdstukken over de belangrijke rol van kunst in het achttiende-eeuwse Saksen. Daarbij zijn er onder meer mythologische schilderijen van Rembrandt en Carracci te zien, portretten door Titiaan en Velazquez, gezichten op Venetië door Canaletto, en landschappen door Philips Wouwerman en Claude Lorrain.

Behalve in Groningen zal deze tentoonstelling ook in München en Wenen te zien zijn.

De tentoonstelling loopt tot en met 25 mei 2015

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×