Het Loo krijgt japon Oranjeprinses in eeuwig bruikleen

1 minuut leestijd

Portret van prinses Sophie der Nederlanden, gemaakt rond 1850
Paleis Het Loo ontvangt eind deze maand een bijzondere japon die nog van de Oranjeprinses Sophie der Nederlanden (1824-1897) is geweest. Het museum krijgt de japon in eeuwig bruikleen.

De japon wordt op vrijdag 27 mei aan Paleis Het Loo overhandigd door een achterkleindochter van Sophie, Cornelie, en schrijfster Thera Coppens. Laatstgenoemde presenteert op diezelfde dag haar boek Sophie in Weimar waarin uitvoerig wordt geschreven over het leven van Sophie.

Naast de recent verworven japon van koningin Juliana beschikt Het Loo binnenkort dus ook over een japon van het jongste kind van koning Willem II en Anna Paulowna.

Sophie der Nederlanden was de enige dochter van koning Willem II en Anna Paulowna. Ze bracht haar jeudjaren door op Paleis Soestdijk en het jachtslot van haar vader in Utrecht. Op haar achttiende werd ze uitgehuwelijkt aan de erfgroothertog Carl Alexander. Door dit huwelijk belandde ze in Weimar. Daar maakte ze onder meer kennis met de componist Franz Liszt en schrijver Hans Christian Andersen.



Sophie in Weimar – Thera Coppens

Vanuit Weimar bleef Sophie betrokken bij het Nederlandse koningshuis dat moeilijke tijden doormaakte vanwege wangedrag van koning Willem III. Aan het eind van haar leven ontving ze de erfenis van Goethe en korte tijd later kreeg ze ook de papieren van de Duitse dichter en filosoof Friedrich von Schiller in handen. Sophie richtte vervolgens in 1889 het wereldberoemde Goethe-Schiller-Archiv op.

Sophie der Nederlanden overleed in 1897 op 72-jarige leeftijd. Haar graf bevindt zich naast dat van Goethe.

In Thera Coppens’ boek Sophie in Weimar wordt onder meer een beeld gegeven van de Duits-Nederlandse geschiedenis, zoals die zich in Sophie’s tijd afspeelde tussen Den Haag, Brussel en Weimar. Daarnaast wordt onder meer stilgestaan bij Sophie’s liefde voor cultuur. Auteur Thera Coppens:

Door haar verregaande bescheidenheid is groothertogin Sophie van Saksen Weimar Eisenach – dochter van koning Willem II – in onze vaderlandse geschiedenis totaal over het hoofd gezien. En toch is deze kleine Oranjeprinses een vrouw van wereldformaat, die voor de cultuur meer betekenis heeft gehad dan welke Oranjevorst ook.

Het boek verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×