Het oorlogsverhaal van Louis Bos

1 minuut leestijd
Interneringskamp Westerbork. Bron: Herinneringscentrum Westerbork
Interneringskamp Westerbork. Bron: Herinneringscentrum Westerbork

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertelt Louis Bos (1934) aankomende zondag hoe de oorlog hem in de concentratiekampen Westerbork en Bergen-Belsen bracht en hoe hij uiteindelijk werd bevrijd in Tröbitz.

Louis Bos vertelt zijn verhaal op zondag 29 mei om 14:00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork over Bos’ oorlogsverhaal:

“Louis ‘Loek’ Bos (1934) wordt geboren in Den Haag, waar zijn vader werkt als etaleur in een warenhuis. Als Loek vijf jaar is breekt de oorlog uit. Hij herinnert zich de hard knallen die dag, en zijn vader die hem geruststelt: ‘Wees niet bang. Het zijn autobanden, die springen.’

Vanaf mei 1942 loopt Loek zoals alle Joden met een gele ster op zijn kleding. Tot grote verbazing van Loek zelf. Hij wist helemaal niet dat hij Joods was, laat staan wat dat is. Dat het in ieder geval de reden is waarom hij met zijn ouders naar Westerbork wordt gebracht, leert hij in september 1943, als ze door de Nederlandse politie van huis worden gehaald.

Loeks vader krijgt een baantje in het doorvoerkamp, dat echter niet kan verhinderen dat de familie Bos op 1 februari 1944 naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. In Tsjecho-Slowakije worden Loek en zijn moeder van vader gescheiden. De omstandigheden in het kamp verslechteren en op het moment dat de bevrijding nabij is, worden Loek en zijn ouders op 13 april 1945 gedeporteerd. Na tien dagen komt de trein tot stilstand nabij het kleine dorpje Tröbitz, waar de gevangenen worden bevrijd door de Russen. In juni keert de familie Bos terug naar Nederland.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×