Precies zeventig jaar nadat het zevende transport vanuit Kamp Westerbork naar Theresienstadt vertrok (4 september 1944), wordt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork een tentoonstelling over dit transport geopend.
Het herinneringscentrum heeft verhalen van overlevenden van dit transport vastgelegd op film in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt ook het boek Als ik morgen niet op transport ga… gepresenteerd, een publieksuitgave van de dissertatie waarop historica Eva Moraal dit jaar promoveerde.
Dagelijks leven
Op 4 september 1944 vertrokken bijna 2100 mannen, vrouwen en kinderen naar Theresienstadt, een voormalige vestingstad en kazerne niet ver van Praag. De trein was het zevende transport van kamp Westerbork naar Theresienstadt met als code XXIV/7. Tien mannen en vrouwen vertellen in de tentoonstelling over hun vertrek uit Westerbork, de reis en aankomst in het doorgangskamp/concentratiekamp in Tsjechië. Zij schetsen ook een beeld van hun eerste indrukken, het dagelijks leven, vertrekkende en binnenkomende transporten, hun bevrijding en de terugkeer naar Nederland.
Het dagelijks leven in een kamp is ook het onderwerp van het onderzoek van Eva Moraal. ‘Als ik morgen niet op transport ga, ga ik ’s avonds naar de revue,’ schreef verpleegster Mania Krell in haar brief uit kamp Westerbork.
Moraal beschrijft aan de hand van brieven, dagboeken en memoires van kampgevangenen de beleving van kamp Westerbork in de periode 1942-2010. Kinderen konden in kamp Westerbork naar school en er was vertier zoals de revue. Tegelijkertijd werden er meer dan honderdduizend mensen naar de concentratie- en vernietigingskampen in het oosten gedeporteerd. Als ik morgen niet op transport ga… geeft een beeld van het dagelijks leven in kamp Westerbork.
De expositie Westerbork-Theresienstadt – Het transport van 4 september 1944 is te zien vanaf 5 september tot en met 2 november 2014.