Hevige protesten rond dodenmis oud-SS’er Erich Priebke

Op de begrafenis kwamen veel journalisten, demonstranten en politieagenten af - Still YouTube
Op de begrafenis kwamen veel journalisten, demonstranten en politieagenten af – Still YouTube
Voor oud-SS’er Erich Priebke, die vorige week op honderdjarige leeftijd overleed, werd dinsdag onder felle protesten vlakbij Rome een dodenmis gegeven.


Na het overlijden van Priebke brak een discussie los over de vraag waar de oud-nazi begraven moest worden. Aanvankelijk werd bekeken of hij begraven kon worden in zijn tweede vaderland Argentinië, maar dat bleek niet mogelijk en ook zijn geboorteplaats in Duitsland, Henningsdorf, stond geen begrafenis toe. Het lijkt erop dat Priebke alleen nog in Italië kan worden begraven. Het Vaticaan blokkeert een officiële uitvaart maar een conservatieve priesterbroederschap besloot Priebke dinsdag toch een dodenmis te geven.

Ardeatijnse Grotten

Erich Priebke werd in 1998 in Italië tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege misdaden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië beging. De laatste jaren zat Priebke onder huisarrest in Rome.

De Duitser was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

- advertentie -

Neo-nazi’s

De dodenmis voor Priebke verliep dinsdag zeer tumultueus. Er waren demonstranten die de kist van de veroordeelde oorlogsmisdadiger bespuugden en leuzen scandeerden maar daarnaast waren er ook neonazi’s die het opnamen voor Priebke. De politie probeerde de twee groepen uit elkaar te houden. Neo-nazi’s zijn er juist blij mee dat de conservatieve priesterbroederschap Sint Pius X de oorlogsmisdadiger toch een dodenmis besloot te geven.

Beelden van de commotie rond de begrafenis van de oud-SS’er

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: