Dark
Light

Hoe migranten hun stempel op Den Haag drukten

1 minuut leestijd
Maria Margaretha la Fargue (Franse grootouders), Interieur van een huis aan de Dunne Bierkade, ca. 1780. Collectie Haags Historisch Museum
Maria Margaretha la Fargue (Franse grootouders), Interieur van een huis aan de Dunne Bierkade, ca. 1780. Collectie Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum laat met de nieuwe tentoonstelling ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ zien hoe markante personen uit heden en verleden in de loop der tijd hun stempel op de stad hebben gedrukt.

Italiaanse terrazzowerkers in Den Haag, 1936. Collectie IISG
Italiaanse terrazzowerkers in Den Haag, 1936. Collectie IISG
Het Haags Historisch Museum:

“Van oudsher heeft Den Haag een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. De sporen die zij nalieten vinden we terug in het straatbeeld, in het interieur, de kunst en in typisch Haagse gebouwen en producten zoals het Rozenburg porselein, de Haagse Passage en het Kurhaus.”

Een goed voorbeeld van een migrant die duidelijk zijn sporen in de hofstad naliet is de Fransman Daniel Marot (1661-1752). Deze gevluchte Hugenoot introduceerde in Den Haag de nieuwe Lodewijk XIV-stijl in de architectuur en woninginrichting en werd hofdecorateur van stadhouder Willem III. Veel van de gebouwen waaraan hij werkte, zoals de Trêveszaal en Paleis Kneuterdijk, behoren tegenwoordig tot de architectonische hoogtepunten van onze stad.

Terrazzowerkers

Ook aan de wieg van typisch Haagse industrie – zoals porselein, aardewerk en bier – stonden veel talentvolle buitenlandse ondernemers. Net als de terrazzowerkers uit Italië die in de negentiende eeuw de vloer in de Haagse Passage legden, brachten zij hun expertise naar de stad of vonden de omstandigheden waarin die industrie zich kon ontwikkelen.

In de tentoonstelling zijn ook hedendaagse portretten van migratie te zien. ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ loopt van 15 november 2014 tot en met 5 april 2015.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×