Hoe migranten hun stempel op Den Haag drukten

Het Haags Historisch Museum laat met de nieuwe tentoonstelling ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ zien hoe markante personen uit heden en verleden in de loop der tijd hun stempel op de stad hebben gedrukt.

Italiaanse terrazzowerkers in Den Haag, 1936. Collectie IISG
Italiaanse terrazzowerkers in Den Haag, 1936. Collectie IISG


Het Haags Historisch Museum:

“Van oudsher heeft Den Haag een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. De sporen die zij nalieten vinden we terug in het straatbeeld, in het interieur, de kunst en in typisch Haagse gebouwen en producten zoals het Rozenburg porselein, de Haagse Passage en het Kurhaus.”

Een goed voorbeeld van een migrant die duidelijk zijn sporen in de hofstad naliet is de Fransman Daniel Marot (1661-1752). Deze gevluchte Hugenoot introduceerde in Den Haag de nieuwe Lodewijk XIV-stijl in de architectuur en woninginrichting en werd hofdecorateur van stadhouder Willem III. Veel van de gebouwen waaraan hij werkte, zoals de Trêveszaal en Paleis Kneuterdijk, behoren tegenwoordig tot de architectonische hoogtepunten van onze stad.

Terrazzowerkers

Ook aan de wieg van typisch Haagse industrie – zoals porselein, aardewerk en bier – stonden veel talentvolle buitenlandse ondernemers. Net als de terrazzowerkers uit Italië die in de negentiende eeuw de vloer in de Haagse Passage legden, brachten zij hun expertise naar de stad of vonden de omstandigheden waarin die industrie zich kon ontwikkelen.

- advertentie -

In de tentoonstelling zijn ook hedendaagse portretten van migratie te zien. ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ loopt van 15 november 2014 tot en met 5 april 2015.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: