Dark
Light

#ikvlag: Twitteraars herdenken bevrijding Nederlands-Indië

Auteur:
1 minuut leestijd
Twitteractie '15 augustus' van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek
Twitteractie '15 augustus' van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek

Op 15 augustus wordt wereldwijd stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op die dag in 1945 capituleerden de Japanners namelijk. Ook voor Nederland-Indië kwam er toen een eind aan de oorlog.

Indisch Monument in Den Haag
Indisch Monument in Den Haag
Terwijl in Europa al in mei een eind kwam aan die oorlog, duurde de oorlog in Azië, en dus ook in Nederlands-Indië, nog tot augustus voort. Na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Daarmee kwam er pas een echt eind aan de Tweede Wereldoorlog. Veel Nederlanders in Indonesië kregen toen overigens nog te maken met de Bersiap (Indonesische vrijheidsstrijd) en waren hun leven in die periode nog niet zeker.

Vanwege de historisch betekenis van 15 augustus geldt sinds 1999 voor die dag in Nederland een officiële vlaginstructie. Om mensen hiervan bewust te maken heeft het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek een twitteractie opgezet. Het centrum roept mensen op een selfie te maken met de Nederlandse vlag en deze met de hashtag #ikvlag online te zetten.

Daarnaast worden Twitteraars opgeroepen een speciale omslagfoto te plaatsen. Onder de mensen die dit doen worden twee tickets naar Indonesië verloot.

Lees ook: 15 augustus 1945 – Capitulatie van Japan

Berichten op Twitter over de actie:


×