‘Jane Austen op bankbiljet van 10 pond’

1 minuut leestijd

Jane Austen
Er bestaat een kans dat schrijfster Jane Austen een plek krijgt op het volgende bankbiljet van tien pond. Op dit moment is natuurwetenschapper Charles Darwin nog op dat bankbiljet te zien.

In Groot-Brittannië wordt geregeld gediscussieerd over de vraag welke beroemde Britten een plek op de bankbiljetten verdienen. Op één kant van de biljetten is altijd een afbeelding van koningin Elizabet II te zien, de andere kant is gereserveerd voor een beroemde Brit. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld biljetten met daarop de beeltenis van econoom Adam Smith en uitvinders Matthew Boulton en James Watt. Om de zoveel tijd worden deze afbeeldingen vervangen.

Er is – naast de koningin – nu één vrouw op de biljetten te zien: Elizabeth Fry, een vermogende Britse die zich in de negentiende eeuw bekommerde om het lot van (voormalig) gevangenen. Onlangs werd echter bekend dat dit bankbiljet van vijf pond in 2016 wordt vervangen door een biljet met daarop de beeltenis van Winston Churchill.

Liefdesromans

Mervyn King, scheidend gouverneur van de Bank of England, heeft deze week laten weten dat er een goede kans is dat Jane Austen straks een plek krijgt op het biljet van tien pond en daarmee zou er dan ook weer een biljet zijn waarop een beroemde Britse wordt geëerd. King stelt overigens dat er geen vrouwen op de biljetten moeten komen vanwege hun geslacht, maar om wat ze tijdens hun leven gepresteerd hebben. Volgens hem moet er echter wel altijd een vrouwelijke, historische figuur op de bankbiljetten staan.

Romanschrijfster Jane Austen (1775-1817) blijkt dus een van de kandidaat voor een plek op een biljet. De schrijfster werd vooral bekend met haar liefdesromans Sense and Sensibility (1811) en Pride and Prejudice (1813). Deze twee boeken werden ook succesvol verfilmd.

Overzicht van boeken van of over Jane Austen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×