Dark
Light

Jazz-zangeres Rita Reys (88) overleden

1 minuut leestijd

Rita Reys in 2009 – Foto: CC/Jurjendonkers
De Nederlandse jazz-zangeres Rita Reys is zondag op 88-jarige leeftijd overleden. Haar manager heeft dat bekendgemaakt. Twee jaar geleden werd de zanngeres nog geridderd vanwege haar bijdrage aan de jazzmuziek in Nederland.

De zangeres, ook wel Europe’s First Lady of Jazz genoemd, staat al zeventig jaar op de planken. Vanaf 1941 zong ze bij het theaterorkest van haar vader en daarna werkte ze enkele jaren bij een orkest in Spanje en Noord-Afrika.

Internationaal bekend werd ze in 1956 toen ze in New York voor Columbia Records de plaat The Cool Voice Of Rita Reys opnam.

In de periode hierna werkte Reys samen met een groot aantal bekende Amerikaanse jazz-muzikanten waaronder Dizzy Gillespie, Johnny Griffin en Zoot Sims. In 1969 was ze de eerste Nederlandse jazz-muzikant die optrad tijdens het beroemde New Orleans Jazz Festival.

Prijzen

Rita Reys won in haar carrière veel prijzen. In 1991 ontving ze tijdens het North Sea Jazz Festival bijvoorbeeld de Bird Award.

De zangeres overleed in de nacht van zaterdag op zondag in Breukelen. Enkele dagen eerder was ze getroffen door een hersenbloeding. Begin deze maand trad Rita Reys nog op in de North Sea Jazz Club in Amsterdam en op 1 september van dit jaar zou ze, als eerste jazz-zangeres ooit, een concert geven in poptempel Paradiso.

Gerelateerde uitgaven:

Like Someone In Love – Rita Reys (1960)

×