Kabinet wil Holocaust-onderwijs versterken, onder meer om antisemitisme tegen te gaan

2 minuten leestijd
Holocaust Namenmonument in Amsterdam
Holocaust Namenmonument in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Choinowski - wiki)

Het demissionaire kabinet is van mening dat de kennis over de Holocaust onder Nederlanders verbeterd moet worden. Het komt daarom met een Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie. Jaarlijks wordt vanaf 2025 voor dit plan één miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Februari vorig jaar ontving het kabinet van verschillende organisaties de oproep om de krachten te bundelen en met een gezamenlijke aanpak te komen om Holocausteducatie te versterken. Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), nam vervolgens het initiatief om een nationaal plan te ontwikkelen en nodigde verschillende partijen uit om mee te denken en input te leveren. Volgens Verdoner is dat belangrijker dan ooit:

Herdenken maakt de samenleving weerbaar. Door samen op te trekken wordt een groter publiek bereikt om zo de herinnering aan slachtoffers levend te houden en antisemitisme tegen te gaan.

Het kabinet vindt dat voor iedere doelgroep voldoende kwalitatief lesmateriaal beschikbaar moet zijn. In afstemming met docenten wordt beschikbaar lesmateriaal daarom waar nodig verbeterd en overzichtelijker aangeboden. Verder wordt ingezet op training en professionalisering van docenten in het lesgeven over de Holocaust en het verlenen van handvatten om misinformatie over de Holocaust te bestrijden.

Herdenkingsplekken

Verder wil het kabinet dat het voor scholen makkelijker wordt om betekenisvolle locaties te bezoeken die verbonden zijn met de Holocaust. Dit kan bijvoorbeeld gaan om herinneringscentra, het Nationaal Holocaust Museum en het Anne Frank Huis, maar ook om bezoeken in de buurt, zoals langsgaan bij stolpersteinen, monumenten of lokale gedenktekens. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS):

“Om het heden te begrijpen moeten we het verleden kennen. Van de Holocaust kunnen we leren hoe broos vrijheid is, hoe uitsluiting van groepen langzaam maar zeker ontstaat. De Holocaust gebeurde niet van de ene op de andere dag. Mijn hoop is dat deze geschiedenis jongeren bewust maakt van vraagstukken die ook in het heden spelen, zoals racisme en antisemitisme en het belang van de rechtstaat. Het is daarom belangrijk dat alle generaties blijven leren van deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Zeker nu er vrijwel geen overlevenden meer zijn. Hun verhalen mogen nooit vergeten worden, dat zijn we aan hen en alle Nederlanders die vermoord zijn in de Holocaust verplicht.

Een ander voorbeeld uit het plan is de Holocaust-educatiemaand in januari, waar bestaande en speciale activiteiten in het kader van Holocaustherdenking en -educatie onder de aandacht worden gebracht.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×