Dark
Light

Kans op celstraf voor wie spreekt van “Poolse vernietigingskampen”

Auteur:
2 minuten leestijd
Ruïnes van barakken in Auschwitz - cc
Ruïnes van barakken in Auschwitz - cc

In Polen is een wet aangenomen die het strafbaar maakt om te spreken over “Poolse vernietigingskampen”. Wie de nazi-kampen toch “Pools” noemt, kan een celstraf tot maximaal drie jaar opgelegd krijgen.

De wet werd anderhalf jaar geleden al gemaakt. Deze week is hij aangenomen door de Poolse senaat. Als ook de Poolse president er nog zijn handtekening onder zet, wordt hij daadwerkelijk van kracht.

Niet iedereen is blij met de nieuwe wet. De Verenigde Staten vrezen bijvoorbeeld dat de wet de vrijheid van meningsuiting belemmerd. Het Israëlische kabinet drong er eerder bij de Poolse regering al op aan de wet te herzien. Volgens Israël kan de wet er namelijk toe leiden dat de Poolse rol in de Jodenvervolging wordt ontkend. Feit is dat de nazi’s bij de uitvoering van de Holocaust hulp kregen, ook van Polen.

Volgens critici gebruikt de Poolse regering de wet om het nationalisme onder de Polen aan te wakkeren.

Schuld

Het merendeel van de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust werden omgebracht, overleed in het door Duitsland bezette Polen. In het oost-Europese land woonde voor de Tweede Wereldoorlog ook het grootste aantal Joden. De nazi’s bouwden in Polen verschillende grote vernietigingskampen, waaronder Auschwitz-Birkenau, Treblinka en Sobibor.

In Polen vreest men dat mensen in de toekomst gaan denken dat de vernietigingskampen op Pools grondgebied ook door Polen werden opgezet en dat dat land uiteindelijk de schuld krijgt voor veel misdrijven die tijdens de oorlog zijn begaan.

Ophef

Toen de Amerikaanse president Barack Obama in 2012 tijdens een postume uitreiking van de Medal of Freedom aan een verzetsstrijder sprak over een “Pools vernietigingskamp”, ontstond dan ook de nodige ophef. De Poolse premier wees Obama er na afloop boos op dat hij een fout had gemaakt en het had moeten hebben over een “Duits vernietigingskamp in het door nazi’s bezette Polen”.

De Poolse ambassade in Nederland klimt ook in de pen als men in de Nederlandse media artikelen tegenkomt waarin gesproken wordt over “Poolse kampen”.

Lees ook: Hoe Polen profiteerden van de Holocaust
…en: ‘Auschwitz en Sobibor zijn geen Poolse vernietigingskampen!’
Boek: Een geschiedenis van Polen – De strijd van de witte adelaar

×