Vlak over de Duitse grens bij Enschede is het kasteel van Ahaus te vinden. Vroeger diende deze waterburcht als residentie van de prins-bisschoppen van Münster.
Op de plek van het huidige kasteel stond aan het begin van de elfde eeuw al een kasteel. In de vijftiende eeuw kwam dit bouwwerk, tot dan toe eigendom van de adellijke heren van Ahaus, in bezit van het prinsbisdom Münster.
De Münsterse prins-bisschop Frederik Christiaan van Plettenberg liet in de periode 1688-1695 vervolgens het oude gebouw afbreken om op dezelfde plek een nieuw kasteel te bouwen, naar de plannen van de kapucijner monnik Ambrosius von Oelde. Tijdens de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) raakt het kasteel beschadigd. Hierna werd het kasteel echter hersteld en voegde de barokke bouwmeester Johann Conrad Schlaun een centraal avant-korps met een grote open trap toe aan de voorkant van de tuin.
In de negentiende eeuw kwam het kasteel in bezit van de prinsen Salm-Salm en Salm-Kyrburg. Zij verhuurden het hoofdgebouw in 1819 enige tijd aan de Amsterdamse tabaksfabrikant Hermann Oldenkott, die in de noordvleugel een tabaksfabriek inrichtte. Tien jaar hierna werd het kasteel met bijbehorend park aangekocht door de familie Oldenkott.
Wederopbouw
Kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte een bombardement grote schade toe aan het kasteel en brandde het vrijwel volledig uit. De ruïne kwam hierna in bezit van de toenmalige Kreis Ahaus. Deze liet het kasteel restaureren met als doel het daarna in gebruik te nemen als bibliotheek en school. Het omliggende park kwam in bezit van de stad Ahaus. Het kasteel, dat eenvoudig te voet is te bereiken vanuit het centrum van de stad, herbergt tegenwoordig de Technische Hogeschool Ahaus en wordt soms ook gebruikt voor kunstexposities en kasteelconcerten.
Boek: 100 mooiste kastelen van de wereld
Bronnen ▼
-https://www.muensterland.com/nl/toerisme/onderwerpen/avontuurlijke-regio/kastelen-en-paleizen-in-het-munsterland/kasteel-ahaus/
-Bezoek oktober 2022