Kekrops – Mythische koning van Attica

1 minuut leestijd

Kekrops (of Cecrops) wordt traditioneel beschouwd als de stichter van Athene en de eerste koning van het belangrijke Griekse schiereiland Attica. De Atheners beeldden hem meestal af als half man, half slang.

Kekrops op een vaasschildering uit Palermo
Kekrops op een vaasschildering uit Palermo
Volgens de oude Grieken was Kekrops een zogeheten autochthonos, een wezen dat uit de aarde werd geboren. Kekrops zou Attica in twaalf gemeenschappen hebben verdeeld die hij vervolgens aanspoorde om een stadstaat te vormen. Ook stichtte hij de Akropolis, de burcht van Athene, die soms ook naar hem vernoemd werd: Kecropia. Toen de goden Poseidon en Athena om de heerschappij over de belangrijke stad streden, zouden ze Kekrops als onpartijdige scheidsrechter hebben gekozen.

Als cultuurheld werd van Kekrops onder meer gezegd dat hij de bloedoffers afschafte. Verder introduceerde hij belangrijke wetten op het gebied van huwelijk, eigendom en staatskunde en stelde hij de verering van Zeus en Athena in. De uitvinding van het schrift werd ook aan hem toegeschreven.

Kekrops trouwde met Aglauros een verwekte bij haar drie dochters (Agraulos, Pandrosos en Herse) en een zoon (Erysichthon). De dochters van de mythische koning kregen van de godin Athena ooit een kistje waarin ze haar zoon Erichthonios bewaarde. Twee dochters keken stiekem toch in de doos en werden krankzinnig toon ze Erichthonios zagen. De tweee stortten zich hierna van de Akropolis.

Krecrops dochters vinden Erichthonius - Jacob Jordaens, 1617
Kekrops dochters vinden Erichthonius – Jacob Jordaens, 1617

Bronnen â–¼

-https://www.britannica.com/topic/Cecrops
-De grote mythologie encyclopedie – Arthur Cotterell, red. (Veltman) p.27,86
-Mythologie – C. Scott Littleton (Librero) p.175

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×