Kennismaken met Gabriël Metsu

2 minuten leestijd

Een jager die zich aankleedt na het baden, ca. 1654-1656 – Gabriël Metsu (Privé collectie)
In het Rijksmuseum in Amsterdam is vandaag een tentoonstelling over Gabriël Metsu (1629-1667) te zien. Samen met Vermeer, Jan Steen, Gerard ter Borch en Pieter de Hooch, behoorde Metsu tot de leidende genreschilders van de Gouden Eeuw.

Het is volgens het Rijksmuseum voor het eerst dat zijn beste werken, afkomstig uit internationale musea en privé-collecties, bijeen worden gebracht voor wat het museum een “intieme wintertentoonstelling” noemt.

Titel van de tentoonstelling luidt: Gabriël Metsu, een meester herontdekt.



Een briefschrijvende man – Gabriël Metsu, ca. 1664-1666 (National Gallery of Ireland)

Gabriël Metsu

Gabriël Metsu werd in januari 1629 als zoon van een schilder geboren in Leiden. Hij begon zijn schildersloopbaan in zijn geboortestad waar hij voornamelijk Bijbelse en kluchtige voorstellingen op groot formaat maakte. Zoals wel meer schilders ging Metsu na enige tijd op zoek naar een grotere markt voor zijn schilderijen. Kort na 1650 verkaste hij daarom naar Amsterdam.

Over het algemeen wordt aangenomen dat hij hier les kreeg van Gerard Dou (1613-1675). Feit is dat in de intieme en alledaagse voorstellingen die Metsu in Amsterdam maakte, duidelijk invloeden van schilders als Gerrit Dou en Gerard ter Borch te zien zijn. Vanaf de jaren zestig ging Metsu steeds vaker het tijdverdrijf van de rijken op doek vastleggen. Zo maakte hij werken van jonge mannen en vrouwen die liefdesbrieven uitwisselen, maar ook van muzikale gezelschappen en jagers.

Metsu overleed jong. Hij stierf begin 1667 en was toen pas 37 jaar. Ondanks zijn vroege dood liet de kunstenaar verschillende schilderijen achter die door kunstkenners nog altijd tot de hoogtepunten uit de schilderkunst van de Gouden Eeuw worden gerekend.

Kennismaking

Metsu is een bekend schilder maar tegenwoordig zeker niet zo bekend als bijvoorbeeld Johannes Vermeer. In de Gouden Eeuw was dat anders. Toen Metsu nog leefde werden zijn schilderijen al voor grote bedragen verkocht aan verzamelaars in binnen- en buitenland. In de achttiende was hij nog populairder. In die tijd werden werken van Johannes Vermeer die vandaag de dag nog wereldberoemd zijn, verhandeld als werken van Gabriël Metsu.

Wie wil kennismaken met Gabriël Metsu kan de komende maanden in het Rijksmuseum in Amsterdam terecht. Het museum heeft 35 van zijn beste schilderijen bijeengebracht. Deze worden tot en met 21 maart 2011 tentoongesteld in de Philipsvleugel van het museum. Te zien zijn onder meer werken als Een brieflezende vrouw, Het zieke kind, Een bakker die zijn hoorn blaast en De oude drinker.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×