Dark
Light

Kleinzoon Truman ontmoet overlevenden atoombom

Auteur:
1 minuut leestijd
Monument van Hiroshima - cc
Monument van Hiroshima - cc

Een kleinzoon van de Amerikaanse president Harry Truman heeft in Japan vrijdag overlevenden van Hiroshima en Nagasaki ontmoet. Zijn grootvader gaf aan het eind van de Tweede Wereldoorlog toestemming om atoombommen op deze Japanse steden te gooien.

President Harry Truman stond aan het eind van de oorlog voor een belangrijke vraag. Moest hij toestemming geven voor het gebruik van atoombommen om het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. De president gaf uiteindelijk zijn toestemming.

Op 6 augustus 1945 werd er een atoombom op de Japanse stad Hiroshima gegooid. Drie dagen later werd er nog een bom gegooid op de stad Nagasaki. Door de ontploffing van de bommen kwamen naar schatting 200.000 mensen om het leven. Clifton Truman Daniel, de kleinzoon van de Amerikaanse president, is momenteel in Japan voor de herdenking van de aanvallen op de twee Japanse steden. In Tokio sprak hij twee uur met enkele overlevenden. Hij was uitgenodigd door een Japanse groepering die zich verzet tegen kernenergie.

Hiroshima, enkele dagen na de bom

Volgens Truman was zijn grootvader in 1945 zelf verrast door de vernietigingskracht van de bommen. Hij wees er op dat de president zich gedurende het restant van zijn ambtstermijn inzette om het gebruik van kernwapens te voorkomen.

Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom
…en: Harry Truman (1884-1972)
Boek: De man die Nagasaki overleefde

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×