Kleinzoon Truman ontmoet overlevenden atoombom

Een kleinzoon van de Amerikaanse president Harry Truman heeft in Japan vrijdag overlevenden van Hiroshima en Nagasaki ontmoet. Zijn grootvader gaf aan het eind van de Tweede Wereldoorlog toestemming om atoombommen op deze Japanse steden te gooien.

President Harry Truman stond aan het eind van de oorlog voor een belangrijke vraag. Moest hij toestemming geven voor het gebruik van atoombommen om het einde van de TweedeWereldoorlog te bespoedigen. De president gaf uiteindelijk zijn toestemming.

- advertentie -

Op 6 augustus 1945 werd er een atoombom op de Japanse stad Hiroshima gegooid. Drie dagen later werd er nog een bom gegooid op de stad Nagasaki. Door de ontploffing van de bommen kwamen naar schatting 200.000 mensen om het leven.

Clifton Truman Daniel, de kleinzoon van de Amerikaanse president, is momenteel in Japan voor de herdenking van de aanvallen op de twee Japanse steden. In Tokio sprak hij twee uur met enkele overlevenden. Hij was uitgenodigd door een Japanse groepering die zich verzet tegen kernenergie.

Hiroshima, enkele dagen na de bom

Volgens Truman was zijn grootvader in 1945 zelf verrast door de vernietigingskracht van de bommen. Hij wees er op dat de president zich gedurende het restant van zijn ambtstermijn inzette om het gebruik van kernwapens te voorkomen.

Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom & Harry Truman (1884-1972)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: