//

De Berlijnse luchtbrug (1948-1949)

Op 26 juni 1948 wordt de Berlijnse Luchtbrug ingesteld. Tot en met 12 mei 1949 wordt West-Berlijn via de lucht bevoorraad. Met de luchtbrug doorbraken de Amerikanen, Britten en Fransen de Blokkade van Berlijn die was ingesteld door de Sovjet-Unie om west-Berlijn te isoleren.

277.500 vluchten doorbraken de Blokkade van Berlijn
//

Containmentpolitiek

Onder containmentpolitiek wordt de Amerikaanse politiek verstaan in Europa, ten tijde van het presidentschap van Harry Truman (1884-1972). De term ‘containment’ betekent indamming. Het doel was om de expansie van het communisme in Europa – en later in Azië – in te dammen.

Onderdeel van de Trumandoctrine (1947)
/

Kleinzoon Truman ontmoet overlevenden atoombom

Een kleinzoon van de Amerikaanse president Harry Truman heeft in Japan vrijdag overlevenden van Hiroshima en Nagasaki ontmoet. Zijn grootvader gaf aan het eind van de Tweede Wereldoorlog toestemming om atoombommen op deze Japanse steden te gooien. President Harry Truman stond aan het eind van de oorlog voor een belangrijke vraag. Moest hij toestemming geven voor het gebruik van atoombommen

Koreaanse Oorlog (1950-1953)

De Koreaanse Oorlog wordt ook wel eens de enige 'hete oorlog' van de Koude Oorlog genoemd. Werd in de zomer van 1953 beëindigd met een wapenstilstand.

De enige ‘hete oorlog’ van de Koude Oorlog