Dark
Light

Koning biedt excuses aan voor slavernijverleden (toespraak)

Auteur:
7 minuten leestijd
Toespraak van koning Willem-Alexander bij het slavernijmonument
Toespraak van koning Willem-Alexander bij het slavernijmonument - Still video

In een toespraak heeft koning Willem-Alexander zaterdagmiddag officieel excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij deed dit tijdens de Nationale herdenking slavernijverleden in Amsterdam. De koning vroeg ook om vergiffenis voor de “misdaad tegen de menselijkheid”. De excuses werden met luid applaus en gejuich ontvangen door het aanwezige publiek.

Eind vorig jaar bood minister-president Rutte namens de Nederlandse staat al excuses aan voor het slavernijverleden. Officieel werden die excuses ook namens de koning aangeboden, maar velen hechtten er grote waarde aan dat hij ook persoonlijk nog eens excuses zou aanbieden.

Keti Koti

Het is vandaag precies 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij in Suriname en de Cariben afschafte. Hierna moesten de tot slaafgemaakten echter nog tien jaar lang gedwongen werk blijven verrichten. Pas hierna werden de spreekwoordelijke ketens definitief gebroken. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks op 1 juli herdacht op Keti Koti. Dit begrip is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo en betekent letterlijk ‘Ketenen Gebroken’.

In zijn toespraak stond de koning ook stil bij het feit dat veel Nederlanders het overdreven vinden om zoveel jaar na dato nog excuses aan te bieden voor de slavernij. De koning wees er vervolgens op dat een grote meerderheid van de inwoners wel de strijd voor gelijkwaardigheid “van alle mensen, ongeacht kleur of culturele achtergrond” steunt. Hierna deed hij een oproep:

“Stel uw hart open voor de mensen die hier niet zijn, maar die wel willen werken aan een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen. Respecteer dat er verschillen zijn in achtergrond en beleving.”

De toespraak van de koning is hieronder in zijn geheel te lezen:

Reacties van de koning op de excuses van de koning:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.445 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×