Dark
Light

Koning bij herdenking 70 jaar Operatie Market Garden in Driel

Auteur:
1 minuut leestijd

Polenplein in het Gelderse Driel (tracesofwar.com)
Polenplein in het Gelderse Driel (tracesofwar.com)
Koning Willem-Alexander woont volgende maand in het Gelderse dorp Driel de zeventigste herdenking ter nagedachtenis aan de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem bij. Ook president Komorowski van de Republiek Polen en minister-president Rutte zijn aanwezig.

Tijdens de Slag om Arnhem werden in september 1944 ongeveer 1500 Poolse militairen van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade per parachute ingezet om vanuit de omgeving van Driel de Britse eenheden in met name Oosterbeek te ondersteunen. De Poolse eenheden leverden een belangrijke bijdrage aan de uiteindelijke aftocht van de Britse parachutisten.

In de septemberdagen van 1944 ontstond een vriendschappelijke band tussen de inwoners van Driel en de Poolse parachutisten. September 1945 adopteerden de inwoners van Driel de graven van alle Poolse gesneuvelden. Sinds 1946 worden in Driel herdenkingen van de Poolse strijd georganiseerd. Jaarlijks is ook een groep Poolse veteranen aanwezig. Dit jaar wonen 12 Poolse veteranen, afkomstig uit Polen, Engeland, Amerika, Canada en Nederland de herdenking bij. De herdenking vindt dit jaar plaats op zaterdag 20 september.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×