Dark
Light

Koninklijke Bibliotheek digitaliseert oude tijdschriften

Auteur:
1 minuut leestijd

De Corinthian; maandblad voor amateursport (1924)
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft vrijdag de webdienst Tijdschriften 1850-1940 gelanceerd. Op de nieuwe website zijn 1,5 miljoen pagina’s van tachtig Nederlandse tijdschriften online gratis in te zien.

De KB heeft afspraken een overeenkomst gesloten met de auteursrechtenorganisaties Pictoright (visuele makers) en Stichting Lira (schrijvers, vertalers en freelance journalisten) voor het digitaal hergebruik van de tijdschriften. Omdat het bij dit soort grote digitalisateringsprojecten soms moeilijk en tijdrovend is om rechthebbenden op te sporen, is gebruik gemaakt van zogenaamde collectieve regelingen. Eerder troffen de rechtenorganisaties al dergelijke regelingen voor de website historische kranten van de KB.

De tijdschriftendienst bevat bladen uit de periode 1850–1940 op het gebied van literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport. Ze komen uit de collecties van de KB, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Haags Gemeentearchief en de Onderwijsinspectie. Via de websienst zijn onder meer tijdschriften als Sport in Beeld, Advocatenblad en Nieuwsblad voor den Boekhandel te bekijken. De KB:

“We hebben van Lira en Pictoright een licentie verkregen om kosteloos online toegang te geven tot de artikelen en illustraties in de tijdschriften. Dit geldt zowel voor materiaal van de KB zelf als voor dat van andere erfgoedinstellingen, die bijvoorbeeld via Metamorfoze collecties laten digitaliseren. Onder deze licentie mogen andere instellingen eveneens delen uit de tijdschriftendatabase van de KB beschikbaar stellen. Ook kunnen wetenschappers de data gebruiken voor onderzoek.”

De KB wil via digitalisering zoveel mogelijk mensen toegang geven tot de bronnen uit hun verleden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×