Naar aanleiding van een nieuwe televisieserie van de NTR heeft het Dordrechts Museum twee tentoonstellingen samengesteld waarin stilgestaan wordt bij de ‘kunst van het opvoeden’. Het museum kijkt daarbij ook naar het verleden. Hoe werden kinderen vroeger opgevoed?
Donderdag gaat de NTR-televisieserie De Kunst van het Opvoeden van start. In de achtdelige serie wordt onder meer stilgestaan bij vragen als: ‘Is moeder belangrijker voor de opvoeding dan vader?’ of ‘Verwachten we niet teveel van onze kinderen?’ In elke aflevering wordt een schilderij als uitgangspunt genomen voor een bepaald thema.
In het Dordrechts Museum is vanaf zondag een gelijknamige tentoonstelling te zien met de schilderijen uit de televisieserie, uitgebreid met veel andere werken die samen een overzicht geven van de ‘kunst van het opvoeden’. Het museum:
“De expositie geeft een beeld van de opmerkelijke aandacht voor het kind en opvoeding in de Nederlandse beeldende kunst van de late zestiende eeuw tot nu. De hoeveelheid kunstwerken in de tentoonstelling rond kinderen en opvoeden en de hoge kwaliteit daarvan is uniek voor Nederland.”
Werken van onder andere Jan Steen, Jacob Cuyp, Rembrandt, Arent de Gelder, Gerard Terborch, Cornelis Troost, David Bles, Jacob Maris, Jan Sluijters en Ruud van Empel tonen volgens het museum aan dat het verlangen naar opvoeden altijd groot is geweest.
Huis Van Gijn
In dezelfde periode toont Huis Van Gijn, onderdeel van het Dordrechts Museum, de expositie Vader & zoons. Centraal in deze tentoonstelling staan acht dagboekjes met tekeningen en aquarellen getekend door vader Jacob de Vos (1774-1844), waarin hij dagelijks verslag doet van de opvoeding van zijn vier zoontjes: Willem, Gerrit, Jacob junior en Christiaan. Het museum:
“De talloze getekende situaties, afgewisseld met grappige en soms opvoedende tekstjes, geven ons een inkijkje in de opvoeding van een middenklasse gezin aan het begin van de negentiende eeuw.”
De tentoonstelling in het Dordrechts Museum is te zien tot en met 15 september en die in Huis van Gijn tot en met 25 augustus.