Dark
Light

Kunsthal komt met grote Keith Haring-tentoonstelling

Auteur:
1 minuut leestijd
Keith Haring, zonder titel, vinylverf op vinyltarp 1982 (c) Keith Haring Foundation
Keith Haring, zonder titel, vinylverf op vinyltarp 1982 (c) Keith Haring Foundation

De Kunsthal in Rotterdam komt komend najaar met een grote tentoonstelling rondom het leven en werk van de Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990).

Keith Haring, zoon van een cartoonist, liet zich onder meer inspireren door Andy Warhol en graffiti-kunstenaars. Al op jonge leeftijd begon hij tekeningen te maken op lege afficheborden in stations van de New Yorkse metro. Op deze manier kon hij in één keer een heel groot publiek bereiken.

Keith Haring button
Keith Haring button
Haring werd al snel beroemd. Ook nadat hij naam had gemaakt bij het grote publiek bleef hij echter actief in de zogenaamde underground scene. Zelf zei de kunstenaar ooit over zijn werk:

“Er bestaat voor mij geen verschil tussen een tekening die ik in de metro maak en een werk dat voor duizenden dollars wordt verkocht. Er zijn vanzelfsprekend verschillen in context en middelen, maar de bedoeling blijft hetzelfde.”

Mede dankzij Keith Haring kreeg de graffiti een eigen status binnen de moderne kunst.

Tentoonstelling

‘Keith Haring. The Political Line’ is volgens de Kunsthal de eerste tentoonstelling in Nederland die zich uitvoerig bezighoudt met de sociale en de politieke aspecten van het levenswerk van Keith Haring. Aan de hand van 120 kunstwerken uit internationale verzamelingen wil het museum de vaak onderbelichte kant van de wereldberoemde kunstenaar laten zien. Het museum:

“Haring zette zich met zijn kunst in voor nucleaire ontwapening, milieubescherming en gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of seksuele geaardheid. Vijfentwintig jaar na zijn dood inspireert de enorme energie en levenslust die zo typerend is voor Keith Harings werk en leven, nog voortdurend mensen van alle leeftijden en van verschillende culturele achtergronden.”

De tentoonstelling is te zien van 20 september 2015 tot en met 7 februari 2016.

Boek: Keith Haring, 1958-1990

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×