Laatste F-100 Super Sabre jachtbommenwerper gerestaureerd

1 minuut leestijd
De F-100 Super Sabre - Foto: NMM
De F-100 Super Sabre - Foto: NMM

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is in bezit van de laatste ‘Nederlandse’ F-100 Super Sabre, een Amerikaanse jachtbommenwerper. Het toestel verkeert in slechte staat en daarom is het museum een crowdfunding gestart om dit historische toestel te laten restaureren.

De F-100 is nauw verbonden met de Vliegbasis Soesterberg, waar het NMM is gevestigd. De Vliegbasis is niet alleen de bakermat van de Nederlandse Luchtvaart, maar was van 1956 tot 1960 de thuisbasis van het Amerikaanse 32nd Tactical Fighter Squadron (32TFS), ook wel de “Wolfhounds” genoemd, die het toestel in gebruik hadden. Dat het squadron hier geplaatst werd, had alles te maken met de Koude Oorlog. Vanwege de gespannen situatie tussen het westen en de Sovjet-Unie, werd de Nederlandse luchtmacht versterkt met het Amerikaanse luchtmacht-Squadron om zo aan de NAVO verplichtingen te kunnen voldoen. Het NMM:

“Het 32TFS, of ‘The Queen’s Own’ zoals ze zichzelf noemde, had een zeer goede reputatie binnen de NAVO en Nederland. In 1959 ontving het 32TFS het predicaat “Koninklijk” met daarbij de kroon en de krans van de Nederlandse koninklijke familie (het Huis van Oranje). Die werden toegevoegd aan het embleem. Het 32TFS had als enige eenheid in de United States Air Force de koninklijke onderscheiding van een andere natie in haar embleem staan.”

De F-100 in de collectie van het NMM is het laatste exemplaar in Nederland. Het museum wil de ‘Wolhoundsperiode’ die onlosmakelijk verbonden is met de Vliegbasis blijven vertellen door het toestel in het museum tentoon te stellen. Daarvoor is restauratie noodzakelijk.

Voor restauratie van de F-100 is een bedrag van 50.000 euro nodig. Hiervoor is het NMM dus een crowdfunding gestart.

Meer luchtvaartgeschiedenis
Boek: Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×