Week van de koloniale geschiedenis

Levenslang voor twaalf officieren Videla

EMSA-complex in Buenos Aires
In Argentinië zijn twaalf officieren uit de tijd van Videla veroordeeld tot levenslang vanwege misdaden tegen de menselijkheid. Onder hen ook Alfredo Astiz, bijgenaamd de ‘blonde engel des doods’.

De officieren zijn volgens de rechter betrokken geweest bij het martelen en vermoorden van tegenstanders van het regime Videla. De beruchtste veroordeelde is de 59-jarige Alfredo Astiz, ook wel de ‘blonde engel des doods’ genoemd.

Deze Astiz werd eerder

- advertentie -al door rechtbanken in Italië en Frankrijk bij verstek veroordeeld tot levenslang. Dit vanwege de moord op twee Franse nonnen, een journalist en drie Italiaanse mensenrechtenactivisten.

In de jaren zeventig maakte Astiz deel uit van de divisie GT332 die in het marine-instituut EMSA in Buenos Aires een soort concentratiekamp voor dissidenten runde. Het merendeel van deze dissidenten overleefde het verblijf in het complex niet. Astiz hield zich onder meer bezig met de jacht op dissidenten. Een groot aantal van de ongeveer vijfduizend dissidenten die in het gevangeniscomplex belandden, waren opgepakt door toedoen van Astiz.

Naast Astiz zijn nog elf officieren uit de tijd van Videla veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Onder hen ESMA-leider Jorge Eduardo Acosta en ex-officier Ricardo Cavallo.

Het Videla-bewind wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen. Bekend zijn vele verdwijningszaken, babyontvoeringen en martelingen. In 1983 kreeg Argentinië met de verkiezing van Raul Alfonsin weer een burgerregering.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: