Archeologen hebben in Jeruzalem een lijkwade uit de tijd van Jezus ontdekt. De ‘nieuwe lijkwade’ bewijst volgens de wetenschappers dat de Lijkwade van Turijn een vervalsing is.
Volgens de onderzoekers, onder meer verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit, is de gevonden lijkwade heel anders dan de controversiële Lijkwade van Turijn. Deze laatste lijkwade is veelbesproken omdat sommigen menen dat het de lijkwade is waar Jezus in werd gewikkeld nadat hij aan het kruis stierf. Op het linnen kleed is vaag een beeld van een man te zien. De wetenschappers hebben laten weten dat de nu gevonden lijkwade een veel eenvoudiger weefpatroon heeft dan de veelbesproken Lijkwade van Turijn. Het kleed werd gevonden in een graf uit Jezus’ tijd in de buurt van Jeruzalems Oude Stad.
De onderzoekers menen dat de man die in de lijkwade gewikkeld werd, een Joodse hogepriester was, of een lid van de aristocratie. De man zou zijn overleden aan de gevolgen van lepra.
Door de vondst staat ook de Lijkwade van Turijn weer in de belangstelling. De BBC meldt dat de onderzoekers mede op basis van hun vondst concluderen dat de Lijkwade van Turijn niét dateert uit de eerste eeuw. Daarvoor zou deze een veel te complex weefpatroon hebben. De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONe.
Met behulp van radiokoolstofdatering werd in 1989 al vastgesteld dat de Lijkwade van Turijn gemaakt moet zijn in de 13e of 14e eeuw.
De veelbesproken lijkwade wordt in de lente van 2010 weer tentoongesteld. Paus Benedictus XVI maakte dat vorig jaar zomer bekend. Hoewel de Katholieke Kerk officieel van mening is dat de lijkwade een vervalsing is, geloven verschillende christenen dat Jezus na zijn dood in de lijkwade gewikkeld werd en dat diens lichaamsafdruk in de doek te zien is.