Week van de koloniale geschiedenis

Massagraf met soldaten van Napoleon gevonden

Tijdens bouwwerkzaamheden bij het station van Rödelheim, een wijk van de Duitse stad Frankfurt, is een massagraf gevonden met daarin de resten van een groot aantal soldaten van Napoleon Bonaparte. Volgens archeologen liggen er in totaal circa tweehonderd soldaten begraven.

Massagraf met soldaten van Napoleon gevonden  - © Denkmalamt Frankfurt am Main
Massagraf met soldaten van Napoleon gevonden – © Denkmalamt Frankfurt am Main
Napoleon leverde in 1813, na afloop van de voor de Franse keizer dramatisch verlopen veldtocht naar Rusland, bij Hanau, een stad in de buurt van Frankfurt, strijd met geallieerde troepen uit Beieren, Oostenrijk en Rusland. Ook elders in de omgeving werd nog strijd geleverd, waarbij naar schatting circa 15.000 mannen om het leven kwamen.

Volgens onderzoekers zijn de soldaten haastig begraven. Vanwege de vondst van het graf zijn de bouwwerkzaamheden tijdelijk stilgelegd, zodat archeologen de kans krijgen de vindplaats te onderzoeken. Het gaat naar schatting vier tot zes weken duren om alle skeletten bloot te leggen. Of de soldaten bezweken aan verwondingen opgedaan tijdens gevechten, of bijvoorbeeld aan een tyfusepidemie moet nader onderzoek uitwijzen.

In 1979 werden er ook al stoffelijke resten van soldaten gevonden in deze omgeving.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: