Week van de koloniale geschiedenis

Meer slachtoffers Chileense dictatuur erkend

Chileense vlag
Chili erkent 9800 extra slachtoffers van de dictatuur van Augusto Pinochet. Dat is donderdag bekend geworden.

Een door de overheid ingestelde onderzoekscommissie onderzocht een 32.000 claims van mensen die beweerden ook slachtoffers te zijn geweest mensenrechtenschending. Dit onderzoek onderzoek heeft er toe geleid dat Chili 9800 nieuwe slachtoffers van de dictatuur van Augusto Pinochet heeft erkend. Deze 9800 personen voldoen volgens de commissie aan de voorwaarden om officieelerkend te worden als slachtoffer van het bewind Pinochet. Het aantal slachtoffers komt daarmee in totaal op 40.018. Van hen kwamen er 3065 tijdens het Pinochet-bewind om het leven.

- advertentie -

Slachtoffers hebben recht op een levenslang pensioen van 180 euro per maand. De Chileense regering keert jaarlijks ongeveer vijfentachtig miljoen euro aan schadevergoedingen uit. De commissie heeft de namen van de nieuw erkende slachtoffers niet bekendgemaakt.

De Chileense generaal Augusto Pinochet (1915-2006) pleegde in 1973 een militaire staatsgreep. Bij die gewelddadige staatsgreep kwam de socialistische Chileense president Salvador Allende om het leven. Onlangs werd vastgesteld dat hij zelfmoord pleegde.

Pinochet werd na de staatsgreep de leider van een junta en stelde een dictatoriaal regime in. Tijdens zijn bewind, dat tot 1990 duurde, verdwenen duizenden mensen. Berucht zijn de operaties Condor en Colombo. Onder de naam Operatie Condor werkten Latijns-Amerikaanse regimes in de jaren zeventig samen bij de opsporing en uitlevering van zogenaamde ‘subversieve elementen’. Tijdens Operatie Colombo werden in 1975 ruim honderd Chileense linkse activisten ontvoerd en vermoord.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: