Week van de koloniale geschiedenis

Middeleeuwse lakstempel gevonden in Den Haag

De middeleeuwse lakstempel
De middeleeuwse lakstempel
Bij archeologisch onderzoek aan de nieuwe Rotterdamsebaan in Den Haag is afgelopen een week een middeleeuws lakstempel. De gemeente Den Haag heeft dat bekendgemaakt.

Op de plaats van de nieuwe Rotterdamsebaan doen archeologen van de gemeente momenteel, samen met zestig studenten van de Universiteit Leiden, onderzoek. Zowel in de Vlietzone als in de Binckhorst zijn al bijzondere vondsten gedaan. Op dit moment zijn de archeologen bezig op het terrein naast Drievliet, waar ook sporen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen zijn aangetroffen.

De Romeinse sporen zijn afkomstig van een boerenerf. Het gaat om greppels en kuilen rondom de restanten van een boerderij. Het erf heeft volgens de archeologen onderdeel uitgemaakt van een strook van bewoning die in de Romeinse tijd van Hoornwijck tot Arentsburgh liep. De aan elkaar grenzende erven lagen vlak bij Forum Hadriani.

Lakstempel

Tijdens eerder onderzoek werd een bijna tien meter brede gracht uit de Middeleeuwen ontdekt, die bij een woning van een onbekende edele familie zou hebben gehoord. Wie de eigenaar van die woning was, is echter onduidelijk. Nu hier ook een lakstempel is gevonden, hopen de archeologen meer te weten te komen over de bewoner van het adellijke huis.

- advertentie -

De lakstempel is vijf centimeter hoog, gemaakt van brons en dateert vermoedelijk uit de veertiende eeuw. Er is duidelijk een wapen op te zien met een lage ‘keper’ (omgekeerde V) en een naam waarvan het eerste deel te lezen is: Willem. Nader onderzoek zal duidelijk moeten maken om welke Willem het gaat en of hij de edelman kan zijn geweest die verantwoordelijk is voor de aanleg van het erf.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: