Milk History: de melkcentrifuge

1 minuut leestijd
Foto: The Milk Story
Foto: The Milk Story

Nederland heeft een rijke zuivelgeschiedenis. Het Melklokaal van Johan Duivenvoorde in Noordwijkerhout bevat een schat aan voorwerpen die hun rol hierin hebben gespeeld. De redactie van The Milk Story zocht enkele bijzondere melkrelikwieën uit en vroeg Johan naar het verhaal erachter.

Deze centrifuge werd vroeger gebruikt bij het afromen van de rauwe melk. De melk ging in de trommel, de kraantjes werden open gezet en vervolgens werd er hard aan de hendel gedraaid. De melk in de trommel werd “gecentrifugeerd” waardoor de vaste room van de vloeibare melk werd gescheiden. De room (ander woord voor melkvet) is qua gewicht lichter dan de rest van de melk, waardoor deze in het midden van de trommel achterbleef. De magere – bijna waterige – melk werd afgevoerd en kwam in de melkbus terecht die onder de tap stond. De magere melk werd gebruikt om karnemelk van te maken. Van de room maakte de boer roomboter en slagroom, net zoals ook nu nog diverse boeren zelfgemaakte roomboter verkopen.

De centrifuge op de foto is meer dan 80 jaar oud, stond bij een boerenzoon en was een erfstuk van zijn vader. Het apparaat was allang niet meer in gebruik, maar diende jarenlang als plantenbak.

Tegenwoordig wordt deze manier van ontromen nog steeds toegepast in de melkfabrieken. Wettelijk is vastgesteld dat magere melk maximaal 0,3 procent vet bevat, halfvolle melk 1,5 – 1,8 procent vet en volle melk minimaal 3,5 procent. In de zuivelfabrieken wordt eerst alle melk ontroomd en vervolgens wordt er aan de dan magere melk weer melkvet toegevoegd tot het gewenste percentage.

Boek over de geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie

The Milk Story vestigt de aandacht op een aantal grote uitdagingen voor de zuivelsector met betrekking tot gezondheid, duurzaamheid en het mondiale voedselvraagstuk. The Milk Story heeft tot doel in een open en onafhankelijke dialoog een constructieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een meer duurzame toekomst.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×