Dark
Light

Mogelijke cultusplaats uit de IJzertijd ontdekt

1 minuut leestijd

Foto: Gemeente Barneveld
Archeologen hebben op de locatie van een toekomstig bedrijventerrein in Barneveld sporen gevonden van een mogelijke cultusplaats uit de IJzertijd. Dat meldt de gemeente Barneveld dinsdag.

De vondst is gedaan door archeologen van BAAC en werpt nieuw licht werpen op de vroege geschiedenis van het toekomstige bedrijventerrein. Tijdens de opgravingen, die al in 2009 begonnen, zijn een boerderij en een grafmonument of cultusplaats uit de IJzertijd gevonden. Ook werden de middeleeuwse voorgangers van de boerderij Klein Harselaar opgegraven. Inmiddels zijn de archeologische werkzaamheden afgerond.

De omgeving van het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-West-West blijkt er in het verleden heel anders uit te hebben gezien dan vandaag de dag. Zo blijkt er een beek door het gebied te hebben geslingerd tussen kleine verhogingen in het landschap. Alleen de hogere dekzandkopjes werden door mensen bewoond. Op slechts enkele decimeters onder het maaiveld bevond zich het grondwater, waardoor zelfs 700 jaar oude houten paalpunten bewaard zijn gebleven.

De opgraving van de afgelopen weken richtte zich met name op de resten van boerderij Klein Harselaar en sporen uit de IJzertijd. Van de oudste periode werd een tweeduizend jaar oude boerderij en een aantal spiekers, kleine graanschuurtjes, van 2 bij 2 meter gevonden.

Bijzonder is de ontdekking van een cultusplaats of grafmonument; een greppel in de vorm van een rechthoek (8 bij 10 meter) waarin scherven werden gevonden uit de IJzertijd. Wanneer verder onderzoek uitwijst dat het inderdaad om een cultusplaats gaat, is er volgens de archeologen sprake van een voor Midden-Nederland unieke vondst.

Overzicht van Boeken over archeologie en archeologische opgravingen

×