Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Monument voor vermoorde KNIL-soldaten Tarakan

1 minuut leestijd
Tarakan-monument (cc - Apdency)
Tarakan-monument (cc - Apdency)

Op het Ereveld in Loenen wordt donderdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 215 KNIL-soldaten die zeventig jaar geleden bij het eiland Tarakan werden gedood door de Japanners.

De KNIL-soldaten waren in 1942 gelegerd op het eiland Tarakan voor de oostkust van Borneo. De kustbatterijen waren echter geen partij voor de Japanners die geïnteresseerd waren in het eiland vanwege de daar aanwezige aardoliebronnen en de installaties van de Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM).

Bij de verdediging van Tarakan wisten de KNIL-soldaten twee Japanse mijnenvegers tot zinken te brengen. Ze wisten niet dat de strijd eigenlijk al was opgegeven. Omdat de Japanners de telefoonlijnen hadden doorgesneden had het capitulatiebericht hen namelijk nog niet bereikt. Toen de batterij­commandant de vijandelijke schepen zag gaf hij dan ook opdracht het vuur te openen. Volgens historicus Loe de Jong zouden de soldaten ook op Japanse drenkelingen hebben geschoten. (Het Koninkrijk, 11a, pag. 818)

Uit wraak voor de tot zinken gebrachte mijnenvegers besloten de Japanners de KNIL-soldaten na de verovering van Tarakan over te brengen naar een van hun schepen. Daar werden ze met bajonetten neergestoken en vervolgens geboeid overboord gegooid, op de plek waar de twee mijnenvegers tot zinken waren gebracht.

Op het monument op het Ereveld in Loenen staan de namen van de 215 omgebrachte soldaten.

De in Soerabaja geboren zangeres Wieteke van Dort nam het initiatief voor het monument. Ze hoorde enige tijd geleden van een zoon van een van de slachtoffers over het gebeurde en vond dat er een monument voor de slachtoffers moest komen.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: