Dark
Light

Monument voor vermoorde KNIL-soldaten Tarakan

1 minuut leestijd
Tarakan-monument (cc - Apdency)
Tarakan-monument (cc - Apdency)

Op het Ereveld in Loenen wordt donderdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 215 KNIL-soldaten die zeventig jaar geleden bij het eiland Tarakan werden gedood door de Japanners.

De KNIL-soldaten waren in 1942 gelegerd op het eiland Tarakan voor de oostkust van Borneo. De kustbatterijen waren echter geen partij voor de Japanners die geïnteresseerd waren in het eiland vanwege de daar aanwezige aardoliebronnen en de installaties van de Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM).

Bij de verdediging van Tarakan wisten de KNIL-soldaten twee Japanse mijnenvegers tot zinken te brengen. Ze wisten niet dat de strijd eigenlijk al was opgegeven. Omdat de Japanners de telefoonlijnen hadden doorgesneden had het capitulatiebericht hen namelijk nog niet bereikt. Toen de batterij­commandant de vijandelijke schepen zag gaf hij dan ook opdracht het vuur te openen. Volgens historicus Loe de Jong zouden de soldaten ook op Japanse drenkelingen hebben geschoten. (Het Koninkrijk, 11a, pag. 818)

Uit wraak voor de tot zinken gebrachte mijnenvegers besloten de Japanners de KNIL-soldaten na de verovering van Tarakan over te brengen naar een van hun schepen. Daar werden ze met bajonetten neergestoken en vervolgens geboeid overboord gegooid, op de plek waar de twee mijnenvegers tot zinken waren gebracht.

Op het monument op het Ereveld in Loenen staan de namen van de 215 omgebrachte soldaten.

De in Soerabaja geboren zangeres Wieteke van Dort nam het initiatief voor het monument. Ze hoorde enige tijd geleden van een zoon van een van de slachtoffers over het gebeurde en vond dat er een monument voor de slachtoffers moest komen.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×