Mossad liet Josef Mengele ontsnappen

1 minuut leestijd

Josef Mengele (1911-1979)
Josef Mengele (1911-1979)
De Mossad had in 1960 de mogelijkheid Josef Mengele, een beruchte arts uit concentratiekamp Auschwitz, aan te houden. Dat heeft de voormalige Mossad-leider Rafi Eitan gezegd in een interview met het Franse persbureau AFP.

Josef Mengele (1911-1979) wist na de oorlog naar Argentinië te vluchten. Toen de Mossad daar de ontvoering van Adolf Eichmann, een andere hoge nazi-functionaris, voorbereidde, stuitte men in Buenos Aires op Mengele. Rafi Eitan, tegenwoordig minister van Pensioenzaken in Israël, zegt dat de Mossad destijds wist waar Mengele woonde.

Kort nadat Eichmann ontvoerd en overgebracht was naar een geheime locatie in Argentinië, opperde de hoogste baas van de Mossad, Issar Harel, daarom ook Josef Mengele op te pakken. Rafi Eitan zegt dat hij toen bezwaren heeft gemaakt. In zijn ogen was het geen goed plan om twee operaties tegelijk uit te voeren. Hij was bang dat de Mossad daardoor mogelijk Eichmann zou verliezen. Harel besloot de operatie uiteindelijk uit te stellen tot het moment dat Eichmann in Israël was aangekomen. Het bericht over de ontvoering van Eichmann kon echter niet geheim gehouden worden en bereikte ook Mengele die snel de benen nam.

Adolf Eichmann werd in Israël berecht en in 1962 opgehangen. Mengele bleef daarentegen in vrijheid leven. De Mossad slaagde er nog wel enkele malen in hem te traceren en foto’s van hem te maken maar van een arrestatie kwam het niet. Josef Mengele overleed in 1979. Hij verdronk tijdens een zwempartij in Brazilië. Zijn identiteit werd in 1992 via een dna-test vastgesteld.

‘Engel des Doods’

Josef Mengele werkte vanaf 30 mei 1943 in concentratiekamp Auschwitz. Als er nieuwe gevangenen het kamp binnenkwamen bepaalde hij wie bleef leven en wie direct door moest naar de gaskamer. Vanwege zijn rol in het vernietigingskamp werd hij ook wel ‘Engel des Doods’ genoemd. Berucht werd Mengele verder vanwege de medische experimenten die hij uitvoerde op onder andere tweelingen. Een groot aantal van zijn proefpersonen overleefde zijn tests niet.

Boek: Josef Mengele, Nazi-arts – Zijn leven, en misdaden

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×