Museum Bronbeek komt met expositie over dekolonisatie

Museum Bronbeek in Arnhem wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan gewelddadige wijze waarop na de oorlog een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië. Titel van de tentoonstelling luidt: ‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945/1950’.

Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum
Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum
In augustus 1945 riepen de Indonesische leiders de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Nederland erkende deze onafhankelijkheid niet en raakte daardoor – direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië – verwikkeld in een nieuw gewelddadig conflict. In 1950 was de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië beslecht en werd het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) ontbonden.

De tentoonstelling ‘Oorlog!’ zet zeventig jaar na dato de dekolonisatieperiode vanaf 1945 in een historisch en internationaal perspectief en wil het complexe verhaal en de positie van het KNIL daarin verduidelijken.

De expositie is samengesteld rond objecten uit de collectie van Museum Bronbeek en bruiklenen uit het Rijksmuseum en mogelijk uit Indonesische collecties. Daarbij geeft een chronologische weergave van feiten de bezoeker volgens het museum een overzicht en brengen persoonlijke verhalen de gebeurtenissen van toen dichterbij. Museum Bronbeek:

- advertentie -

“De periode 1945-1950 was er een van aanhoudend geweld tussen partijen die intern verdeeld waren en met de internationale opinie te maken kregen. De expositie belicht de idealen van beide kanten. Ze vertelt wie er aan de touwtjes trokken en maakt duidelijk hoe de strijdkrachten waren georganiseerd. De tentoonstelling laat ook zien hoe een generatie Nederlandse oorlogsvrijwilligers en dienstplichtige militairen, die meende de orde en rust in Indië te gaan herstellen en bedreigde burgers te gaan beschermen, in een ‘vechtmissie’ terecht kwamen om de politieke en bestuurlijke verhoudingen van voor de Tweede Wereldoorlog te herstellen.”

Volgens het museum had het conflict ook de kenmerken van een burgeroorlog, waarin Indische KNIL- en Republikeinse militairen soms hun eigen familieleden bevochten.

De tentoonstelling zal te zien zijn van 19 februari 2015 tot en met 3 januari 2016

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: