Muurschilderingen Sixtijnse Kapel beter beschermd

1 minuut leestijd
Sixtijnse kapel - cc
Sixtijnse kapel - cc

Om de fresco’s in de wereldberoemde Sixtijnse Kapel in Rome beter te beschermen, heeft het Vaticaan een nieuw licht- en luchtsysteem geïnstalleerd. Ook is het aantal bezoekers dat de kapel mag bezoeken gelimiteerd. Jaarlijks worden er in totaal nog maximaal zes miljoen mensen toegelaten.

Sixtijnse Kapel
Sixtijnse Kapel
De Sixtijnse Kapel bestaat al meer dan vijfhonderd jaar. Hij werd – waarschijnlijk naar een ontwerp van Baccio Pontelli – gebouwd in opdracht van paus Sixtus IV. De langwerpige ruimte is veertig meter lang en twintig meter hoog. In de kapel vinden de belangrijkste katholieke diensten plaats, in aanwezigheid van de paus. Ook wordt het zogenaamde Conclaaf, waarbij een nieuwe paus wordt gekozen, in de kapel gehouden.

De Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad werd van binnen onder meer versierd door Michelangelo. De kunstenaar maakte in opdracht van paus Julius II tussen 1580 en 1512 een groot aantal muurschilderingen in het gewelf. Het bekendste onderdeel daarvan bevindt zich in het centrum: De Schepping. Dit fresco laat zien hoe God de eerste mens, Adam, het leven geeft.

7000 led-lampen

De fresco’s hebben te lijden onder het grote aantal bezoekers dat de kapel jaarlijks komt bekijken. Het nieuwe licht- en luchtsysteem moet voorkomen dat de ‘uitstoot’ (onder meer zweet en koolstofdioxide) van de bezoekers de eeuwenoude muurschilderingen verder aanvreet. Volgens het Vaticaan was het oude systeem, dat alweer twintig jaar oud was, berekend op zo’n anderhalf miljoen bezoekers per jaar. De afgelopen jaren trok de kapel echter veel meer bezoekers.

De installatie van het nieuwe systeem heeft drie jaar geduurd en kostte drie miljoen euro.

Het licht in de kapel komt voortaan van zevenduizend led-lampen.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×