Mythologische prinses op nieuwe eurobiljetten

1 minuut leestijd

De Europese Centrale Bank heeft nieuwe eurobiljetten laten ontwerpen. Bekend was al dat op de nieuwe biljetten de beeltenis van de Griekse mythologische prinses Europa als hologram zou worden geplaatst. Deze week zijn afbeeldingen van de nieuwe biljetten vrijgegeven.

Afb: Europese Centrale Bank
Dat er gekozen is voor een afbeelding van de mythologische prinses Europa is op zich niet zo vreemd, omdat het continent haar naam draagt. Aangezien er de laatste tijd vaak gesproken is over een zogenaamde grexit, waarbij Griekenland uit de euro zou stappen, is de keus wel weer opvallend. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro dat er een nieuwe serie wordt geïntroduceerd. De nieuwe biljetten worden vanaf komend voorjaar uitgegeven.

Zeus en Europa

In de Griekse mythologie was Europa een Fenicische prinses. Meestal wordt gezegd dat ze de dochter was van het koningspaar Agenor en Telephassa. Toen de prinses op een dag met wat vriendinnen bloemen aan het plukken was in een weiland bij de oceaan, viel het oog van de oppergod Zeus op de prinses.

De oppergod was al snel verkocht en bedacht een list om haar te veroveren. Hij veranderde zichzelf in een stier. Toen Europa en haar vriendinnen de stier in het weiland zagen staan werden ze nieuwsgierig en besloten ze naar het toe te lopen. Aangezien het dier erg rustig was, besloot Europa zelfs op zijn rug te gaan zitten. De stier, Zeus dus, zette het vervolgens op een lopen en rende naar de zee. Europa durfde de stier hierna niet los te laten, uit angst dat ze zou verdrinken.

Nadat de stier op het eiland Kreta was aangekomen maakte Zeus zich eindelijk aan de prinses bekend. Europa schonk de oppergod hierna drie kinderen: Minos, Rhadamantus en Sarpedon.

De familie van Europa wachtte in de tussentijd tevergeefs op haar terugkeer. Haar broer Cadmus werd het wachten op een dag zat en besloot haar te gaan zoeken. Hij vond haar nooit maar durfde zijn vader met dat bericht niet onder ogen te komen. Hij stichtte daarop in Griekenland de stad Thebe.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×