Dark
Light

Nalatenschap Ramses Shaffy naar Universiteit van Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

De nalatenschap van de in 2009 overleden acteur, zanger en tekstdichter Ramses Shaffy wordt in bruikleen gegeven aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit heeft dat maandag bekendgemaakt.

Vrijdag meldde het tv-programma RTL-Boulevard nog dat de collectie afgelopen weekend in Shaffy’s voormalige woonhuis aan de Herengracht in Amsterdam geveild zou worden. “Een vervelend misverstand’, aldus Jacques Klöters, voorzitter van de Stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars, die verantwoordelijk is voor het beheer van de collectie. Klöters:

“In overleg met de conservatoren van de UvA hebben wij een zorgvuldige selectie gemaakt van manuscripten, brieven, foto’s, tekeningen en schilderijen, elpees en bandopnamen, kostuums, programmaboekjes en zelfs de vleugel waarop Shaffy veel van zijn liedjes heeft gecomponeerd. Deze hele collectie is inmiddels overgebracht naar de depots van de Bijzondere Collecties. Het materiaal wordt daar onder goede omstandigheden bewaard en zal beschikbaar komen voor studenten en onderzoekers en voor tentoonstellingen en presentaties.”

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven van Bijzondere Collectie is blij dat de Collectie Ramses Shaffy aan de verzamelingen te beheren erfgoedcollecties kan worden toegevoegd:

“Ramses Shaffy was niet alleen een geweldige acteur en zanger, maar heeft met zijn prachtige liedjes ook de Nederlandse literatuur verrijkt. Dat is belangrijk cultureel erfgoed en wij zijn er trots op dat we dat bij de Bijzondere Collecties mogen gaan beheren.”

Bij het beheren van de collectie werkt de universiteit nauw samen met het Theater Instituut Nederland (TIN), waar ook de kostuums en theatrale objecten een plaats zullen krijgen.

×