Dark
Light

Napoleon: ‘Ik ga het Kremlin opblazen’

Auteur:
1 minuut leestijd
Oekaze - Kremlin (cc - Pixabay - zoosnow)
Kremlin (cc - Pixabay - zoosnow)

Bij het Franse veilinghuis Osenat wordt begin december een bijzondere brief van Napoleon geveild. De Franse keizer schreef de brief op 20 oktober 1812, een dag nadat hij zich uit het centrum van Moskou had teruggetrokken.

De gecodeerde brief – Foto: Osenat
Het gaat om een gecodeerde brief waarin Napoleon onder meer schrijft dat hij van plan is het Kremlin op te blazen. De brief is gericht aan Hugues-Bernard Maret, de minister van buitenlandse zaken. Het veilinghuis verwacht dat de brief tussen de 10.000 en 15.000 euro op zal brengen. Bijzonder is dat niet alleen de gedoceerde brief maar ook de gedecodeerde versie te koop wordt aangeboden. Die werd enkele dagen later in Parijs gemaakt.

Napoleon in Moskou
Napoleon trok zich op 19 oktober 1812 terug uit Moskou. Niet lang daarvoor hadden zijn troepen de stad ingenomen, maar de Russen hadden Moskou in brand gestoken. Begin september had Napoleon nipt de zogenaamde Slag bij Borodino, een dorp zo’n honderdtwintig kilometer ten westen van Moskou, gewonnen. De slag ging de geschiedenisboeken in als een van de keerpunten van de Napoleontische oorlog van 1812. Een week na de overwinning trok Napoleon met zijn leger Moskou binnen. Velen verwachtten dat er nu vredesonderhandelingen zouden beginnen. Het liep echter anders.

Nadat de stad in brand was gestoken kregen de Fransen het zwaar te verduren. Door de brand gingen alle voedselvoorraden en pakhuizen in vlammen op. De Fransen zagen zich al snel genoodzaakt zich terug te trekken uit Moskou. Tijdens de terugtocht kwamen duizenden mannen van Napoleon om het leven.

Dat Napoleon zich wel bewust was van het feit dat de zaken er in oktober 1812 niet heel rooskleurig uitzagen, blijkt ook wel uit de te veilen brief. Daarin vraagt hij namelijk ook om versterkingen en voedsel te sturen. Zijn belofte dat hij het Kremlin op zou blazen kwam Napoleon na. Verschillende torens en muren van het beroemde vestingwerk werden hierbij beschadigd.

Overzicht van boeken over Napoleon

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×