Dark
Light

‘Nazi’s hadden veel meer kampen en getto’s dan gedacht’

1 minuut leestijd
Afb: New York Times – United States Holocaust Memorial Museum

Tijdens het bewind van Adolf Hitler waren er veel meer concentratiekampen, werkkampen en getto’s dan tot nu toe werd gedacht. Dat concludeert het Holocaust Memorial Museum in Washington na een groot onderzoek.

Joden worden uit het getto van Warschau gedreven, 1943
Het museum bracht in kaart hoeveel kampen en getto’s er tussen 1933 en 1945 in Europa werden opgericht. Men kwam op totaal van 42.500 en dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt de New York Times. Het onderzoek van het Holocaust Memorial Museum begon dertien jaar geleden. Hartmut Berghoff, directeur van het instituut:

“We wisten wel hoe verschrikkelijk het leven in de kampen was, maar de aantallen zijn niet te bevatten.”

Het gaat niet alleen vernietigingskampen maar ook om werkkampen, kampen voor krijgsgevangenen, zogenoemde ‘zorgcentra’ waar zwangere vrouwen verplicht werden geaborteerd en bordelen waar vrouwen onder dwang seks moesten hebben met Duitse militair personeel. De meeste kampen bevonden zich in Duitsland en Polen maar ook in andere landen werden door de nazi’s kampen opgericht.

De bekende concentratiekampen en getto’s, zoals bijvoorbeeld het getto van Warschau, vormen volgens de onderzoekers slechts een fractie van het hele netwerk aan kampen dat de nazi’s in Europa oprichtten. Volgens het onderzoek zijn op de geïdentificeerde plekken naar schatting tussen de vijftien en twintig miljoen mensen om het leven gekomen of gevangen gehouden.

De onderzoekers werken aan een zevendelige encyclopedie over de duizenden kampen en getto’s. De eerste twee delen zijn inmiddels gepubliceerd. In 2025 moet het hele project afgerond zijn.

Afb: New York Times – United States Holocaust Memorial Museum

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×