Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

“Nederlanders en Indonesiërs ademden dezelfde lucht”

Afgelopen week sprak de Indonesische schrijver Iksaka Banu op de Tong Tong Fair in Den Haag. Vorig jaar won hij de prestigieuze Khatulistiwa Literary Award met zijn verhalenbundel over de koloniale periode, Semua Untuk Hindia (2014; Allen voor Indië). En dat is bijzonder, want veel Indonesische schrijvers en lezers laten die periode juist links liggen – ze kijken liever niet terug op hun koloniale erfgoed. In het Tong-Tong-Theater sprak Banu met Reggie Baay en Nancy Jouwe over zijn verhalenbundel en (post-)koloniale literatuur.

- ad -

Iksaka Banu (Facebook)
Iksaka Banu (Facebook)
Banu, die zestienjaarlang werkte als grafisch ontwerper, werd in 2001 gegrepen door de koloniale geschiedenis van Indonesië. Hij vond een catalogus van de negentiende-eeuwse schilder Raden Saleh (1811-1880), die tijdens zijn Europese reizen roem vergaarde met zijn schildergave. De schilder wekte zijn interesse en Banu dook de geschiedenisboeken in. Al snel merkte hij dat Indonesische schrijvers nauwelijks aandacht hadden voor de mens achter de schilderdoeken en dat de beeldvorming van Saleh was doordrenkt met mythen en stereotypen. Hier begon Banu’s zoektocht in de archieven van het Nationale Archief in Jakarta. Het oud-Nederlands en de negentiende-eeuwse typografie maakten het hem moeilijk maar hielden hem niet tegen. Gaandeweg maakte hij kennis met andere historische personen en gebeurtenissen, en ontstond het idee voor zijn verhalenbundel.

Zwart-wit denken doorbreken

De verhalenbundel Semua Untuk Hindia bestaat uit dertien korte fictieve verhalen en beslaat een periode van drie-en-een-halve eeuw, van VOC tot Bersiap. Toen zijn bundel net was verschenen kreeg hij in Indonesië veel kritiek te verduren. Zo zou hij de koloniale overheersing verheerlijken en een Indo-Europese of zelfs Europese kijk op de geschiedenis tentoonspreiden. Banu pareert die kritiek en zegt dat ook het Nederlandse perspectief een plaats moet krijgen in de Indonesische literatuur.

“Deze onderwerpen zijn onderdeel van de Indonesische geschiedenis. Nederlanders en Indonesiërs ademden dezelfde lucht in, ze beïnvloedden elkaar.”

Banu hoopt met zijn benadering het zwart-wit denken over het koloniale verleden in Indonesië te doorbreken.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

“Geschiedenis is een grijs gebied, ik probeer dat te laten zien.”

De Engelse vertaling van Semua Untuk Hindia verschijnt dit najaar. Het volledige programma voor de laatste dagen van de Tong Tong Fair is hier terug te vinden. De Fair duurt nog tot zondag 7 juni.

~ Patrick Bek

Lees ook: ‘De Tong Tong Fair, meer dan een viering van Indische cultuur’


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Wie was Neeltje Jans?

  Wie was Neeltje Jans?

  Wie was Neeltje Jans eigenlijk? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Volgens de meeste historici is de naam afkomstig van de oude godin Nehalennia.Lees bericht »
 • Het Binnenhof is nooit lang met rust gelaten

  Het Binnenhof is nooit lang met rust gelaten

  Waarom is het machtscentrum van Nederland uitgerekend op die plek te vinden? De Graven van Holland vonden het daar wel mooi rustig, zo tussen bossen en duinen waar je lekker kon jagen. Dat er rondom hun kasteel een stad zou …Lees bericht »
 • Kerstmis is een geweldige pr-stunt

  Kerstmis is een geweldige pr-stunt

  We schuiven gewoon aan bij dat feestje; zoiets moet Dionysius gedacht hebben, toen hij besloot dat 25 december de geboortedag van Christus zou zijn.Lees bericht »
 • Hanzecultuur – Baksteen en koopmanstrots

  Hanzecultuur – Baksteen en koopmanstrots

  handelsstromen op de Oost- en Noordzee en aanpalende wateren, en rekte haar bestaan nadien nog eeuwen. De materiële en immateriële cultuur van het uitgestrekte Hanzenetwerk putte uit talloze bronnen. Ondanks die verscheidenheid was er toch stilistische verwantschap en sterke wisselwerking …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las