Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.
- ad -
In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.
In 1892 tijdens een van de talloze tournees, die volgden, kreeg Melba het aan de stok met Georges-Auguste Escoffier, de beroemde Franse chef-kok van hotel Savoy in Londen. De operazangeres gaf een galasouper en wilde pêches flambée als dessert, maar Escoffier stond er op ijs te serveren. Deze onenigheid eindigde in een compromis: een nieuw gerecht, dat bestond uit roomijs met gepocheerde perziken, bedekt met een net van gesponnen suiker. Als dank voor deze oplossing gaf zij Escoffier toestemming dit nieuwe gerecht naar haar te noemen.
- advertentie-
- ad -
- advertentie -
Melba-toast
Melba-toast met ansjovis en kaas (cc – Michiel1972)Wie precies de Melbatoast heeft uitgevonden is onduidelijk. Volgens één versie weigerde Melba tijdens een vermageringskuur, van Escoffiers vermaarde paté te eten, als die op brood werd opgediend. Escoffier bedacht toen de knapperige, dunne stukjes toast. Anderen schrijven de uitvinding toe aan een kok in het Savoyhotel te Londen.
Lady Melba gaf in Londen op 64-jarige leeftijd haar laatste voorstelling. De Engelse koning George V was daarbij aanwezig. Zij stierf op 23 februari 1931 in Sydney, 69 jaar oud.
Herkomst en etymologie van de uitdrukkingen 'naar de gallemiezen gaan' en 'naar de barbiesjes gaan': je gaat dan naar de knoppen of de filistijnen.Lees bericht »
Op 22 april 1952 stelde Eerste Kamerlid Willem Carel Wendelaar (1882-1967) vragen over een gedicht van Jan Hanlo. De VVD’er vond het gedicht een “onaanvaardbare uiting van kunst”. Wat Wendelaar vooral stak was dat het in zijn ogen onzinnige gedicht …Lees bericht »
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen voetballers van de Oekraïne het op tegen een team van de Duitse bezetter. Het duel ging de geschiedenisboeken in als de ‘wedstrijd des doods’.Lees bericht »
In de zomer van 1870 brak de Frans-Duitse Oorlog uit. Deze oorlog mondde uit in een decennia durende haat tussen volken en ging gepaard met moord en doodslag.Lees bericht »
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok