Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Nieuw onderzoek naar het ‘Beest van Appingedam’

1 minuut leestijd

Bericht over de veroordeling van Bruins in 1980 – De Waarheid, 23 februari 1980 (KB)
De Duitse justitie start een nieuw onderzoek naar oorlogsmisdadiger Siert Bruins (91). Het onderzoek zal zich richten op Bruins mogelijke betrokkenheid bij moorden op leden van het Gronings verzet, aan het eind van de oorlog.

Levy & de Laatste Nazi’s
De zaak Bruins werd onlangs bij Duitse nazi- jagers onder de aandacht gebracht door het Nederlandse televisieprogramma Levy & de Laatste Nazi’s. In dit programma doet Gideon Levy een uiterste poging om twee hoogbejaarde oorlogsmisdadigers die in Duitsland wonen, naast Siert Bruins ook Klaas Carel Faber, achter de tralies te krijgen. Laatstgenoemde overleed eerder dit jaar.

Siert Bruins is momenteel 91 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij. In 2003 ondernam minister Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet.

De Duitse justitie heeft nu dus een nieuw onderzoek geopend naar Siert Bruins die vroeger ook wel het ‘Beest van Appingedam’ werd genoemd. In het onderzoek wordt gekeken naar de mogelijke betrokkenheid van Bruins bij de moord op verzetslid Baltus Timmer en de standrechtelijke executie van verzetslid Aldert Klaas Dijkema, in 1944. De Nederlandse politie is ingeschakeld bij het onderzoek.

Bruins is inmiddels op de hoogte gebracht van het feit dat er een nieuw onderzoek is geopend. Hij weigert vooralsnog informatie te geven aan de Duitse justitie en heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen, meldt de AVRO. Volgens de makers van Levy & de Laatste Nazi’s is Bruins na het overlijden van Klaas Carel Faber de laatste in vrijheid levende Nederlandse nazi.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen."

Meer informatie over ons project