Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 11) – 2017

Auteur:
6 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<< signalementen week 10 | Signalementen week 12 >>

Selectie week 11 (2017)

Rotterdam, bruid van de MaasRotterdam, bruid van de Maas – Han van der Horst Prometheus – € 19.99

Op de Nieuwe Maas waait je altijd een frisse bries in het gezicht, vol energie en inspiratie. Zo is het ook met deze compacte geschiedenis van Rotterdam, de stad die haar lot voor altijd verbonden heeft met de rivier. In Bruid van de Maas vertelt Han van der Horst op beeldende wijze over deze bijzondere en niet altijd gemakkelijke relatie. Van het begin af aan beleefde Rotterdam triomfen en tragedies. De stad ontwikkelde zich met horten en stoten, met vallen en opstaan van onaanzienlijk vissersplaatsje tot de grootste haven ter wereld. Al die tijd was het niet alleen een vrijplaats voor goederen uit de hele wereld, maar ook voor ideeën.
Lees: De vroegste geschiedenis van Rotterdam | Meer informatie / bestellen

Keetje Hodshon (1768-1829). Een rijke dame in revolutietijdKeetje Hodson (1768-1829). Een rijke dame in revolutietijd Vantilt – € 18.50

Cornelia Catharina (‘Keetje’) Hodshon is bekend vanwege het naar haar genoemde Hodshonhuis in Haarlem: een statig en destijds zeer modern pand aan het Spaarne, waarin tegenwoordig de gerenommeerde Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) is gevestigd. De opdracht tot het bouwen ervan gaf Keetje Hodshon in 1791 – ze was toen 22 jaar. Wat bezielde een jonge vrouw in de revolutionaire tijden aan het eind van de achttiende eeuw om voor zichzelf een woonhuis met meer dan veertig vertrekken te laten bouwen? Els Kloek en Maarten Hell zoeken in Keetje Hodshon (1768-1829) een antwoord op deze en andere vragen over het mysterieuze leven van de eigenzinnige Haarlemse.
Lees: Keetje Hodshon – Rijk, revolutionair en mysterieus | Meer informatie / bestellen

Terug op de plaats die ik nooit heb verlatenTerug op de plaats die ik nooit heb verlaten Epo – € 19.90

‘Grote literatuur.’ En: ‘Een literaire ontdekking.’ Arnon Grunberg spaart in zijn voorwoord van Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten de lof niet. Grunberg is niet de enige die onder de indruk is van dit boek. Precies twintig jaar geleden verscheen de eerste editie en toen al gooide het hoge ogen. Een tijdlang was het verplichte literatuur op de middelbare scholen in Vlaanderen en Tobias Schiff kreeg de prestigieuze prijs van de Vlaamse Gemeenschap. In Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten vertelt Schiff, in korte, ritmische zinnen die lezen als verzen, over zijn lange tocht langs de concentratiekampen van Hitler. Hij overleefde dankzij zijn jeugd, zijn schalkse humor, zijn branie, zijn moed en een flinke dosis geluk.
Lees: De verschrikkingen van WOII in verzen | Meer informatie / bestellen

Verdreven voor de Atlantikwall - Geert-Jan Mellink e.a.Verdreven voor de Atlantikwall WBOOKS – € 19.95

Het is 1942. Driehonderdduizend Nederlandse bewoners worden gedwongen hun huis te verlaten en elders onderdak te zoeken. Woningen en gebouwen worden afgebroken, schootsvelden en tankgrachten aangelegd. De bezetter ontruimt een hele kuststreek om de Atlantikwall aan te leggen. Het aanzicht van plaatsen als Den Haag, Katwijk, Hoek van Holland, IJmuiden en Den Helder is onherkenbaar veranderd. Dit vrijwel onbekende verhaal wordt na vijfenzeventig jaar nu voor het eerst in al haar volledigheid verteld.
Lees: Gedwongen sloop was een zegen voor Katwijk | Meer informatie / bestellen

Kongo. Een voorgeschiedenis.Kongo, een voorgeschiedenis Epo – € 20.00

Dit is het verhaal van toen Congo nog gewoon Kongo met hoofdletter K heette. Een relaas uit een periode toen men nog geloofde dat kolonisatie vooruitgang betekende en blanken nog een heel andere kijk op zwarten hadden. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Brusselaars. Voor Albert Thys, de man die 33 koloniale compagnies stichtte, Joseph Conrad naar the Heart of Darkness haalde en de eerste spoorweg in Kongo aanlegde. Voor burgemeester Karel Buls, die Thys zijn spoorweg mee inhuldigde.
Lees: Belgische avonturen in een Afrikaans land & Een geschiedenis van racisme | Meer informatie / bestellen

In de ban van een beter verledenIn de ban van een beter verleden Vantilt – € 24.95

In de ban van een beter verleden biedt een compleet overzicht van opkomst, bloei en ondergang van de fascistische politieke partijen die Nederland heeft gekend in de periode 1923-1945. Waarom zagen in het interbellum vele tienduizenden Nederlanders zich als fascist? Voor een goed antwoord richt Willem Huberts zijn vizier op de jaren 1880-1920, waarin de samenleving op haar grondvesten schudde door alle wetenschappelijke en sociale innovaties, die de voedingsbodem van onvrede, onbehagen en ongenoegen vormden waarop het fascisme kon gedijen.
Lees: Nederlands fascisme had niet-revolutionair karakter | Meer informatie / bestellen

Coalitievorming. Een vergelijking tussen Duitsland en NederlandCoalitievorming – Peter Bootsma Boom – € 34.90

In de naoorlogse periode duurde het vormen van een coalitie na de verkiezingen in Nederland gemiddeld twee keer zo lang als in Duitsland. Wat wel overeenkomt is dat in beide landen steeds dezelfde factoren een rol spelen: partijen, programma, portefeuilleverdeling en personen. Door de naoorlogse coalitievorming voor beide landen op deze punten te bekijken, maakt Bootsma zichtbaar waarom het vormen van een regering in Nederland steeds ingewikkelder is geworden, terwijl in Duitsland gewoonlijk op de verkiezingsavond al duidelijk is welke coalitie er zal worden gevormd.
Lees: Koningin Wilhelmina wilde af van partijstelsel | Meer informatie / bestellen

De gouden eeuw van RomeDe gouden eeuw van Rome Ambo|Anthos – € 19.99

Rasverteller Anton van Hooff neemt de lezer in De Gouden Eeuw van Rome mee naar de glorietijd van het Romeinse Rijk. De twee eeuwen rond het begin van de jaartelling worden doorgaans als glorietijd van het Romeinse Rijk beschouwd. In dit boek betoogt Anton Van Hooff dat juist de tweede eeuw n.Chr. meer aanspraak maakt op de betiteling Gouden Eeuw. Het Rijk bereikte zijn grootste omvang. Er waren geen burgeroorlogen. Overal heerste een enorme bouwactiviteit, waarvan de ruïnes nu nog getuigen. Zeker in kwantiteit was er een immense productie van beeldende kunst, literatuur en wetenschap. Nooit werden de oude goden met zoveel tempels en festivals geëerd.
Meer informatie / bestellen

De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluitenDe man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten Kosmos – € 15.00

De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten van Pascal Vanenburg is een verzameling van 51 gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis die zo bijzonder zijn dat je ze direct wilt doorvertellen. De verhalen zijn waargebeurd, indrukwekkend en vaak zo bizar dat je nauwelijks gelooft dat ze echt hebben plaatsgevonden. Pascal Vanenburg is journalist en redacteur, en schreef wekelijks voor de website froot.nl een kort verhaal over een bijzondere, onbekende gebeurtenis. Dit boek is gemaakt in samenwerking met Froot en is perfect voor de geschiedenisliefhebber, of gewoon voor iedereen die van een bizar verhaal houdt.
Meer informatie / bestellen

Maarten Luther. Biografie van een hervormer: denker, monnik, rebelMaarten Luther. Biografie van een hervormer. Meulenhoff – € 17.99

2017 is het grote Lutherjaar. Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen op de Slotkerk in Wittenberg: dat markeerde 500 jaar geleden het begin van de reformatie. Zijn daad had wereldwijde gevolgen, die niet alleen de geschiedenis van de kerk veranderde maar ook grote consequenties had voor het hele culturele landschap. Maar wie was de man die voor deze revolutie zorgde? Maarten Luther wordt in deze biografie vooral opgevoerd als mens, ontdaan van alle mythes en legendes. Volker Leppin vertelt niet alleen over het leven van Luther, maar hij volgt hem ook op de eenzame weg die hij aflegde naar een oprechte religie vol overgave en eenvoud.
Meer informatie / bestellen

Labyrint van 25 jaar Oekraïense ‘onafhankelijkheid’Labyrint van 25 jaar Oekraïense ‘onafhankelijkheid’ De Blauwe Tijger – € 22.00

Oekraïne werd 25 jaar geleden onafhankelijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Wat is er sindsdien gebeurd, hoe leven de inwoners, wat zijn de perspectieven? En de steeds terugkerende vraag over oorlog, gekoppeld aan de woorden separatisme, oligarchen, machtsstrijd, voor of tegen Rusland… Bas van der Plas is gespecialiseerd in de geschiedenis, politiek en cultuur van de landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en die sinds 1991 onafhankelijk zijn geworden. Vele jaren was hij directeur van een reisbureau, gespecialiseerd in kleinschalige reizen naar Sint-Petersburg, Novgorod en Moskou.
Meer informatie / bestellen

De burgeroorlogen - AppianusDe burgeroorlogen – Appianus Athenaeum – € 29.99

Rome, de eerste eeuw v. Chr. Marius en Sulla en daarna Caesar en Pompeius voeren een strijd op leven en dood. Ongekende burgertwisten houden aan tot het keizerschap van Augustus. Geen historicus uit de Oudheid behandelt zo uitvoerig de essentiële momenten in de eeuw die voor Rome van groot belang is geweest. Appianus kiest daarbij nauwelijks partij. De burgeroorlogen is een uniek boek omdat het het enige doorlopende verslag is van deze periode. Appianus erkende als enige de sociale problematiek die de oorzaak van de chaos vormde. Voor het eerst is dit werk volledig in het Nederlands vertaald.
Meer informatie / bestellen

<< signalementen week 10 | Signalementen week 12 >>

×