Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2017

Tweede Wereldoorlog, eskimo’s en nostalgie
Auteur:
4 minuten leestijd
Nieuwe Geschiedenisboeken
Nieuwe Geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

Selectie week 12

1942 Oorlog op alle fronten1942 – Oorlog op alle fronten Spectrum – € 24.99

In januari 1942 wordt Nederlands-Indië bezet door Japan. Het is een nieuwe teleurstelling en schok voor de Nederlandse bevolking. In diezelfde maand worden op de Wannsee-conferentie concrete plannen uitgewerkt om de Europese Joden massaal te vermoorden en in juli beginnen de eerste massadeportaties. Ook verhardt de economische exploitatie van het bezette Nederland, de arbeidsinzet raakt ieder gezin. 1942 is het derde deel van een zesdelige serie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven.
Lees: Het dilemma van de Joodse Raad | Meer informatie / bestellen

Oorlogsouders - Isabel van BoetzelaerOorlogsouders – Isabel van Boetzelaer Just Publishers – € 19.95

Een familiekroniek over goed en fout in twee adellijke families
Eind jaren dertig raakt Willem, baron van Boetzelaer in pro-Duitse invloedssferen. Tijdens de oorlog neemt hij dienst bij de Waffen SS. Terug in Nederland aanvaardt hij een rechercheursbaan bij de onder Duitse dominantie staande Haagse politie – met vreselijke consequenties. Ingrid, baronesse von der Recke, groeit op in een welstandig Pruissisch gezin. Haar vader verzet zich, waar mogelijk, tegen het nazisme. Wanneer Willem en Ingrid elkaar ontmoeten proberen ze samen een nieuw bestaan op te bouwen.
Lees: Oorlogsouders – goed en fout in twee adellijke… | Meer informatie / bestellen

Himmler, Mordechai en de mythe van het joodse BolsjewismeHimmler, Mordechai en de mythe van het joodse Bolsjewisme Aspekt – € 12.95

Himmler presenteerde zichzelf en zijn organisatie graag als beschermer van het vaderland. Het communisme was de ‘gevaarlijke ideologie’ welke Duitsland bedreigde. Bovendien, zo meenden de nazi’s, was het een ‘joods concept’ (het joods-bolsjewisme) dat de wereldvrede bedreigde. In dit boek maken we kennis met een sleuteldocument uit deze periode, voor het eerst vertaald door Evert van Leerdam, en uitgebreid geannoteerd en becommentarieerd door de historicus Perry Pierik.
Lees: Antisemitisch werk Himmler vertaald | Meer informatie / bestellen

Romeinse wegen in NederlandRomeinse wegen in Nederland Matrijs – € 19.95

De Romeinen rolden duizenden kilometers aan wegen uit naar alle hoeken van de toen bekende wereld. Ze legden wegen aan op een tot dan toe onbekende schaal. Hierdoor konden meer mensen tegelijk op pad, konden ze sneller reizen en veel langere afstanden afleggen dan ooit tevoren.
Lees: Romeinse wegen in Nederland | Meer informatie / bestellen

De botten van de BorinageDe botten van de Borinage – Sandra Cordier Vrijdag – € 22.50

Haast elke Belg bezoekt het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De iguanodons van Bernissart staan op ieders netvlies gebrand. Ook Sandra Cordier was gefascineerd door de vondst van de iguanodons in 1878. Ze gaat op zoek naar het verhaal áchter de skeletten. Ze wil achterhalen waar die vandaan komen en welke weg zij letterlijk en figuurlijk hebben afgelegd sinds hun ontdekking en opgraving. Ze dook bibliotheken en archieven in, bestudeerde originele illustraties en praatte met nabestaanden van de ontdekkers. Ze staat ook stil bij de toekomst van de skeletten en gaat na of de mijngang van Bernissart ooit nog wordt opengegooid.
Meer informatie / bestellen

Met pa en ma op vakantieMet pa en ma op vakantie Terra – € 12.50

Terug in de tijd: nostalgie op z’n best! Vakantie: het maakte allemaal niet zoveel uit waar je heen ging toen je nog jong was. Op de fiets naar de boerderij van je oom en tante of met de camper naar Zuid-Italië. Weg was weg en alles was anders op vakantie.
Meer informatie / bestellen

Alles over AnneAlles over Anne – Menno Metselaar Anne Frank Stichting – € 14.95

Het Anne Frank Huis heeft de vragen van kinderen en jongeren een paar jaar lang verzameld. In dit boek beantwoorden wij de vragen die het vaakst zijn gesteld. Misschien heb jij er zelf ook nog een paar? Soms vind je de antwoorden in het levensverhaal van Anne, soms op de speciale halve pagina’s met extra informatie. Ruim honderd foto’s en prachtige illustraties, die Huck Scarry speciaal voor dit boek heeft gemaakt, geven je een indrukwekkend beeld van Annes leven en haar wereld.
Meer informatie / bestellen

Eskimoland - Niko TinbergenEskimoland – Niko Tinbergen G.A. Van Oorschot – € 19.99

Het is juli 1932. De jonge Niko Tinbergen, later wereldberoemd als gedragsbioloog en Nobelprijswinnaar, vertrekt samen met zijn vrouw Lies op het schip Gertrud Rask richting Oost-Groenland. Ze zullen er anderhalf jaar blijven. Ze kamperen in onherbergzame gebieden en brengen de lange winter door bij een Inuitgemeenschap. Zeker voor die tijd is dat een uitzonderlijk avontuur. De Inuitcultuur staat nog nauwelijks onder westerse invloed en is buiten Groenland nog vrijwel onbekend. De Tinbergens doen op Groenland onderzoek aan Arctische vogels. De ontdekkingen die ze daar doen, zijn van grote invloed op het latere werk en de theorieen van Tinbergen.
Meer informatie / bestellen

Sits. Katoen in bloei.Sits. Katoen in bloei WBOOKS – € 22.50

Soepel en fijn, veelkleurig, zowel van praktische als esthetische waarde – dat is sits, het oorspronkelijk handgeschilderde, geglansde katoen uit India. Voordat wij sits in de zestiende eeuw meenamen naar Europa, bestond er in Azië al een levendige ruilhandel. De VOC nam na 1602 de handel over.
Meer informatie / bestellen

De schotse MarsenDe schotse Marsen – Rory Stewart Prometheus – € 24.99

Zijn vader leerde Rory Stewart lopen en nam hem als kind mee op wandeltochten langs de Chinese Muur en door de Maleise jungle. Nu is vader 89, en trekken vader en zoon er nog eenmaal op uit, langs de Marsen, het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Tijdens hun wekenlange tocht van ruim 500 kilometer (zoon te voet, vader meestal per auto) tasten ze de verschillen af tussen Engeland en Schotland, te midden van een verstild landschap en halfvergeten dorpjes. Oog in oog met de Muur van Hadrianus delen ze hun oorlogservaringen: vader in Normandië (1944) en Vietnam, zoon in Irak en Afghanistan.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

×