Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2023

Een stripboek, bijzondere kaarten, een reis door Europa en nog veel meer…
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

Selectie week 12


  • Astaganaga. 50 jaar Massada

    Johnny Manuhutu is de oprichter en leadzanger van Massada. Met hits als ‘Sajang é’ en ‘Latin Dance’ maakte deze latin rockband in de jaren zeventig naam in Nederland. Nog steeds treedt Manuhutu met Massada op in Nederland en Indonesië. ‘Astaganaga’ (‘Te gek!’) is het verhaal van Johnny Manuhutu en gaat over zijn passie voor de Molukken, ervaringen met discriminatie en muziek als redding. Dit boek over veerkracht, overleven en succes behalen zit bomvol persoonlijke verhalen en uniek beeldmateriaal.

    Bekijk boek



  • Bob de Geus 1923-1999

    De oorlogsjaren van een jonge Hilversumse verzetsstrijder
    Vrijdag 29 december 1944 was een koude, heldere dag. Bob de Geus en zijn vrouw Riet fietsten rond een uur of twee ’s middags over de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum. Op weg naar de vader van Riet, dominee in ‘s-Graveland. Hij zou hen die middag kerkelijk in de echt verbinden. Terwijl ze daar fietsten, hoorden ze in de verte het geluid van vliegtuigen. In een flits realiseerde Bob zich het gevaar. Hij had namelijk zelf meegewerkt aan het aanvragen van een bombardement en wist dus precies wat het doel van de aanval was, het hoofdkwartier van de Wehrmacht, niet ver van de plek waar ze zich bevonden.

    Bekijk boek



  • De Romeinen 01 – De Bataafse opstand

    In het land van de Bataven broeit een opstand. Drie Romeinse legionairs moeten de leider van de opstandelingen vergiftigen om zo het verzet de kop in te drukken. Zo’n geheime missie vereist moed, kracht en scherpzinnigheid. Eigenschappen die onze helden helaas niet bezitten… Het eerste deel van een nieuwe Nederlandse stripserie over de Romeinen in Nederland.

    Interview: Een Nederlandse stripserie over de Romeinen

    Bekijk boek



  • Donkere wolken boven Parijs (roman)

    Het verhaal van de zestienjarige tweelingbroers Jean en Michel, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtelingen begeleiden door Parijs. Nadat hun vader, die deel uitmaakt van een verzetsnetwerk, door de nazi’s naar een concentratiekamp wordt gedeporteerd en hun moeder om het leven komt bij een geallieerd bombardement, zijn ze opeens verantwoordelijk voor hun jongere zusje Suzette en de neergehaalde Amerikaanse piloot die bij hen thuis is ondergedoken.

    Bekijk boek



  • Een wereld vol almanakken

    Honderd bijzondere exemplaren
    Eeuwenlang werden almanakken dagelijks gebruikt door mensen uit alle lagen van de bevolking. Ze boden praktische informatie, bevatten nieuws en nieuwtjes en werden ingezet als propagandamateriaal. Er zijn er miljoenen geproduceerd in verschillende vormen en gemaakt van verschillende materialen.

    Bekijk boek



  • Europa. Een persoonlijke geschiedenis

    Europa is een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang. Een heldere en beklijvende getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel. Met Europa roept Timothy Garton Ash ons op om dat wat we hebben bereikt te verdedigen.

    Bekijk boek



  • Onderworpen, onderdrukt, geplunderd

    Congo 1876-1914
    De verovering en de zogenoemde ‘pacificatie’ van zwart Afrika waren een langdurig, ononderbroken proces. Geen jaar ging voorbij zonder oorlog, geen maand zonder repressie of gewelddadige actie! Congo werd een privaat domein van Leopold II en daarna een kolonie van België als gevolg van een echte koloniale oorlog. Dat is de boude stelling van Zana Mathieu Etambala op basis van jarenlang intensief onderzoek.

    Bekijk boek



  • Verloren

    Voor Liesje Andriesse en haar zoontje eindigt een vier jaar durende vlucht voor het nazigeweld in Auschwitz. Als Ingrid Vander Veken haar nagelaten oorlogsbrieven in handen krijgt, weet ze: dit verhaal moet worden verteld. Wie was deze jonge joodse vrouw? Welk geheim heeft haar broer zijn hele leven met zich meegedragen? Wat heeft zich afgespeeld in de stilte van haar laatste jaren? Op zoek naar antwoorden vindt de auteur de laatste getuigen terug en stoot zij op de sporen die dit drama ook in hun levens heeft nagelaten.

    Bekijk boek



  • Verrukkelijke baby’s

    De geboorte in kaart gebracht
    In 2012 kocht Tammo Schuringa op het Waterlooplein in Amsterdam een opmerkelijke ansichtkaart, waarop een vliegende vis staat afgebeeld die een baby in de bek houdt. De kaart bleek het startpunt van een wonderlijke zoektocht. In Verrukkelijke baby’s ontrafelt Schuringa aan de hand van oude volksverhalen de herkomst van baby’s. Wie rond 1900 goed oplette kon overal zuigelingen zien, zo dacht men: ze verscholen zich in eieren, kolen, bomen, bloemen en waterputten.

    Bekijk boek



  • Een wolkenkrabber op de savanne

    Vier decennia correspondentschap in Oost-Afrika
    In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd. Als Afrika-correspondent doet Lindijer verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over zijn vriendschap met de Massai, over het leven van alledag en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen.

    Bespreking: Koert Lindijers ‘avonturen in wetteloze streken’

    Bekijk boek



  • Zwarte propaganda

    De politieke geschiedenis van Anton Musserts uitgeverij NENASU
    ‘Wij willen onze tegenstanders niet een beetje afbreuk doen of hen een beentje lichten. Wij willen hen enkel maar vernietigen.’ Dit was de officiële toon van de publicaties van Anton Musserts Nederlandsche Nationaal-Socialistische Uitgeverij NENASU. De propagandamachine van de NSB gaf naast de weekkrant Volk en Vaderland boeken, brochures en andere periodieken uit. Mussert verdiende tonnen met zijn uitgeversactiviteiten.

    Fragment: ‘Onze toon is erop berekend onze vijanden moreel te vernietigen’
    Interview: Spreekbuis van een kwaadaardige organisatie

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×