Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 14) – 2017

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 13 | Signalementen week 15 >>>

Selectie week 14 (2017)

Het verboden boek - Ewoud KieftHet verboden boek – Ewoud Kieft Atlas Contact – € 18.99

Mein Kampf: velen hebben er een mening over, vrijwel niemand heeft het gelezen. Is het een goed idee om het opnieuw uit te geven, of is het gevaarlijk om Hitlers denkbeelden te verspreiden? En is Mein Kampf überhaupt de moeite van het lezen waard of is het niets meer dan het haatdragend geraaskal van een psychopaat? Door onverwachte gebeurtenissen raakte schrijver en historicus Ewoud Kieft verstrikt in wat ooit de bijbel van het nationaalsocialisme was. Hij besloot Mein Kampf minutieus door te spitten, telkens met de vraag in het achterhoofd: waarom hebben miljoenen Europeanen zich hierdoor aangetrokken gevoeld?
Lees: Mein Kampf zegt meer over ons dan ons lief is | Meer informatie / bestellen

Moord en doodslagMoord en doodslag – 16 verjaarde zaken Walburg Pers – € 19.95

In Moord en Doodslag worden zestien gevallen van moord beschreven. Historisch en verjaard. Het is in rechte niet meer mogelijk om actie te nemen. Rest de pen om de zaak te beschrijven. Moord is opzettelijk het leven van een mens beëindigen, met of zonder helpers en medeplichtigen. De meeste in dit boek voorkomende slachtoffers zijn politieke of geestelijke leiders. In één geval betreft het een geleerde. Het gaat ons niet om de gruwelijke details, die zijn soms bijzonder afstotelijk. Het gaat ons wel om de beschreven moorden te plaatsen in hun tijd en omgeving, waardoor het tijdsgewricht waarin zij plaatsvonden beter te begrijpen is.
Lees: De dood van opstandelingenleider Jacob van Artevelde | Meer informatie / bestellen

De dageraad - Annejet van der ZijlDe dageraad – Annejet van der Zijl Querido – € 15.00

‘Het begon allemaal bij de zee, waar het wit van de katoenpluizen helder afstak tegen het blauw van de oceaan en de zwarte armen die ze plukten. Hier werd in 1836 een meisje geboren.’ Zo begint De Dageraad, het verhaal van zomaar een plantage in Suriname. Het is ook het verhaal van de voorouders van Waldemar Nods, de hoofdpersoon van de bestseller Sonny Boy. Het verhaal van deze plantage toont hoe mensen zich uiteindelijk gezamenlijk gingen inzetten voor het behoud van hun kleine leefgemeenschap aan de oceaan.
Meer informatie / bestellen

Het meisje dat bleef levenHet meisje dat bleef leven Boekerij – € 19.99

Van de auteurs van De fotograaf van Auschwitz
Hedy Epstein is een meisje als vele anderen. Ze is veertien jaar oud en leeft een rustig leven met haar joodse familie in een klein Duits dorpje. Tot 10 november 1938, de ochtend na de Kristallnacht. Het lukt haar ouders om Hedy te laten ontsnappen: ze word op het Kindertransport naar Engeland gezet. Acht jaar later keert ze terug naar Duitsland, waar de processen tegen de nazi-misdadigers beginnen. Hedy gaat voor de Amerikaanse overheid werken: ze verzameld bewijsmateriaal voor het Artsenproces in Neurenberg. Ook zoekt ze sporen van haar ouders.
Meer informatie / bestellen

Zo bezig met zichzelf  Een politieke biografie van FrankrijkZo bezig met zichzelf. Een politieke biografie van Frankrijk De Blauwe Tijger – € 25.99

Frankrijk behoort sinds de financiële crisis van 2008 tot de meest pessimistische landen in de wereld. Er heerst een sfeer van beklemming die, sinds de mislukte presidentschappen van Sarkozy en vooral van Hollande, alle niveaus heeft doortrokken: een onmachtig politiek bestel, perplexiteit over de waarden van de Republiek, vastgelopen openbare financiën, sterk verminderde invloed in de EU, een ontmoedigd bedrijfsleven en verdeelde vakbonden, vrijwel onbeweeglijke werkloosheid van 10% en onopgeloste vragen betreffende de islamitische uitdaging.
Meer informatie / bestellen

De Goede Hoop -  Bas KromhoutDe Goede Hoop – Bas Kromhout Walburg Pers – € 24.95

Ga mee op reis door Zuid-Afrika en volg de sporen die Nederlanders in de afgelopen vierhonderd jaar hebben achtergelaten. Zet voet aan land met Jan van Riebeeck en ontmoet de Khoisan-bevolking. Beleef de tocht die ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon maakte naar de onherbergzame Karoo. Dit boek laat Zuid-Afrika zien door de ogen van de Nederlanders – en de Nederlanders door de ogen van Zuid-Afrikanen. Het vertelt hoe twee naties elkaar door de eeuwen heen hebben beïnvloed, ten goede en ten kwade.
Meer informatie / bestellen

Luther, zijn leven, zijn werkLuther, zijn leven, zijn werk Kok – € 34.99

‘De Reformatie van Luther’ is een geïllustreerd standaardwerk over Martin Luther (1483-1546). De biografie en theologie van Luther worden in een chronologische lijn geschetst. Luther komt naar voren als iemand die geworteld was in de late middeleeuwen en van daaruit zijn eigen theologie ontwikkelde. Een breed spectrum van afbeeldingen uit verschillende archieven en musea geeft een indruk van het Nederlandse erfgoed op het gebied van de Lutherana. Een nieuwe editie ter gelegenheid van de herdenking van 500 jaar Reformatie.
Meer informatie / bestellen

De eerste wandelaar  In de voetsporen van een wandelende domineeDe eerste wandelaar. In de voetsporen van een wandelende dominee Thomas Rap – € 22.99

Wandelen was lange tijd iets voor de elite. Tot in de tweede helft van de negentiende eeuw de doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk besloot zijn voettochten te beschrijven. Craandijk was een chroniqueur van zijn tijd. Laverend tussen vooruitgangsoptimisme en nostalgie, beschreef hij in meanderend proza een snel veranderende samenleving. Door de industrialisatie ding het land op de schop en met de komst van de spoorwegen werden talloze streken toegankelijk gemaakt; tegelijkertijd ontstond er belangstelling voor de natuur.
Meer informatie / bestellen

De kleurendief - Lydia VerbeeckDe kleurendief – Lydia Verbeeck Davidsfonds/Infodok – € 24.99

Vroege lente, Lier 1810. Michael leidt vakkundig de ververij van het katoen verwerkende bedrijft De Heyder in Lier. Tot zijn spijt heeft hij geen eigen zoon die hem als kleurmeester zou kunnen opvolgen. Onder zijn ververs is er wel een jongeman die in zijn ogen de juiste kwaliteiten bezit: Jan-Frederik Simoens. Maar al snel komen er over Jan-Frederik onverwachte zaken aan het licht.
Wat heeft deze jongeman te maken met de Gentse ronselaars die in duistere zaakjes grossieren? Waar blijft de aak gevuld met tonnen meekrap voor de rode verf? En o ramp, wie heeft het kleurenboek ontvreemd?
Meer informatie / bestellen

Zwendel - Gerard AaldersZwendel – Gerard Aalders Just Publishers – € 19.95

Een spraakmakend boek over de schimmige wereld van de geldwolven in maatpakken. Het zwendelgilde is dol op landen als Zwitserland, Liechtenstein en Panama en kent de weg in offshore belasting- en wegmoffelparadijzen als de Kaaimaneilanden of onze eigen Nederlandse Antillen. In Zwendel leveren binnen- en buitenlandse fraudeurs het overtuigende bewijs dat er veel ingenieuze manieren zijn om ons op te lichten. Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef boeken over kartels, de Bilderbergconferenties, inlichtingendiensten en majesteitsschennis. Zijn boeken over ‘Zakenprins Bernhard’ werden bestsellers.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 13 | Signalementen week 15 >>>

×