Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2024

4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

Selectie week 20


  • ‘Joodse raden’ in West-Europa tijdens de Duitse bezetting

    In de periode na de Tweede Wereldoorlog werd voornamelijk negatief geoordeeld over de rol van ‘Joodse raden’ in bezet Europa. Ze werden gezien als werktuigen in de handen van de Duitse bezetter, die hadden bijgedragen aan het maatschappelijk isoleren en deporteren van de Joden. De vertegenwoordigers van deze organisaties werden en worden vaak nog steeds beschouwd als collaborateurs.

    Bekijk boek



  • De Amerikaanse president

    Geschiedenis van het machtigste ambt ter wereld
    Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn verslavend. De winnaar wordt tenslotte de machtigste persoon op aarde. De geschiedenis van deze presidenten is de geschiedenis van Amerika. Hoe ze met die geschiedenis omgingen en hoe ze haar mede bepaalden, is het verhaal van hun presidentschap.

    Fragment: De Founding Fathers wilden aanvankelijk helemaal geen Amerikaanse president

    Bekijk boek



  • De Centrale

    De eerste Nederlandse narcoticabrigade – een vaderlandse drugsgeschiedenis
    Hoe het Nederlandse drugsbeleid begon met de narcoticabrigade van de Rotterdamse hoofdcommissaris Adriaan Sirks. Rotterdam, voorjaar 1932. Hoofdcommissaris Adriaan Sirks richt De Nederlandse Centrale tot bestrijding van den smokkelhandel in verdoovende middelen op. Het is de allereerste nationale narcoticabrigade en zal het startschot blijken van de War on Drugs in Nederland

    Bekijk boek



  • De eerste minister van de Republiek

    De Hollandse raadpensionaris in de zeventiende eeuw
    In de ogen van menige zeventiende-eeuwer was de Hollandse raadpensionaris de leider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dat is niet zo’n vreemde gedachte. Holland was het machtigste gewest en in de praktijk bepaalde de Hollandse raadpensionaris daarom niet alleen de politiek in zijn eigen gewest, maar vaak ook die van de Staten-Generaal.

    Bespreking: Raadpensionaris: eerste minister, maar geen premier

    Bekijk boek



  • De stad

    Amsterdam, van toen tot nu
    Aan het begin van de jaren tachtig was Amsterdam er slecht aan toe. Het straatbeeld werd getekend door vervallen panden en verslaafden. De werkloosheid liep op. Inwoners vertrokken massaal, kantoren verdwenen uit de binnenstad.

    Fragment: Het centrum als ‘city’: met de auto dwars door Amsterdam

    Bekijk boek



  • De wereld tussen twee stokken

    50 schoolwandkaarten uitgerold
    In dit boek staan vijftig opvallende wandkaarten van allerlei soorten en maten op een rij. Ze fascineren door hun vormgeving, details of juist eenvoud, kleurgebruik, bergtekening, symboolgebruik, politieke boodschap en koloniaal verleden. Onderwijzers, leraren, hoogleraren, tekenaars, fraters, predikanten, cartografen. Allemaal begonnen ze vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw schoolkaarten te maken.

    Bekijk boek



  • De X op de kaart

    Het verhaal van archeologie in acht sensationele vondsten
    In De X op de kaart neemt hoogleraar Michael Scott de lezer mee op een spannende reis langs acht van de beroemdste archeologische vindplaatsen uit de geschiedenis. Scott schetst een compleet beeld van de vondsten: de historische context, de mensen achter de vondst en de ontwikkelingen in de wetenschap die de vondst met zich meebracht
    of mogelijk maakte.

    Bekijk boek



  • Het Indische licht

    Nederlands-Indië en de kampportretten van Bep Rietveld
    Een staalkaart van de Nederlands-Indische samenleving aan de hand van unieke documenten: portretten uit de interneringskampen. Deze portretten zijn van de hand van Elisabeth (Bep) Rietveld (1913-1999), kunstschilder, de dochter van Gerrit Rietveld, en leerling van Charley Toorop. Na een stukgelopen huwelijk vertrok zij in 1938 naar Batavia om een nieuw leven te beginnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Bep met haar kinderen in verschillende Japanse interneringskampen.

    Bespreking: Kampportretten van Bep Rietveld

    Bekijk boek



  • Het raadsel Rutte

    Mark Rutte lijkt een open boek. Maar achter de schermen is hij anders, kan hij ook emotioneel en hard zijn. Wie is dit politieke dier echt? Wanneer toont hij zijn emoties? Hoe is hij als onderhandelaar tijdens spannende gesprekken over politiek explosieve onderwerpen? Hoe maken mensen hem mee tijdens een internationale crisis? Wat gebeurt er als zijn vrienden in het nauw komen?

    Bekijk boek



  • Het Stille Netwerk

    De Doesburgse illegaliteit, haar ontstaan en regionale ontwikkeling
    De Doesburgse illegaliteit kwam in 1945 als overwinnaar uit de oorlog maar werd de verliezer van de herinnering. Direct na de bevrijding werd het georganiseerde verzet door het lokale bestuur buitenspel gezet en als marginaal afgedaan. Toch wisten ca. 29 mannen en vrouwen in het stad met grote bezettingsmacht en hoog in collaboratie, een verzetsgroep te formeren met een regionale uitstraling. Dit boek geeft aandacht aan het sociologische groeiproces van de illegaliteit en de wijze waarop zij zich positioneerde in het illegale verzetslandschap van de Liemers en de Achterhoek.

    Bespreking: Doesburg, knooppunt van inlichtingennetwerken tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Bekijk boek



  • Ons huis aan het spoor

    Een geschiedenis van landelijk Frankrijk
    Zo’n dertig jaar geleden kochten Liesbet van Zoonen en haar man een baanwachtershuisje in het dorp Le Grand-Pressigny, een gehucht in de Touraine op het Franse platteland. In ‘Ons huis aan het spoor’ beschrijft Van Zoonen niet alleen hoe zij als nieuwkomers hun weg proberen te vinden, maar duikt ze ook in het bijzondere verleden van het huis en het dorp.

    Bespreking: Een Frans baanwachtershuisje als middelpunt van de geschiedenis

    Bekijk boek



  • Van appeljood tot zuurjood

    Veertig portretten van Joodse straatventers
    Voddenjood ervaren wij nu als een aanstootgevend woord. Maar wie doet alsof het nooit heeft bestaan, ontkent een belangrijk deel van de joodse geschiedenis. Voor veel Nederlandse joden was de straathandel, bijvoorbeeld die in vodden, lang de enige bron van inkomsten.

    Fragment: Hoe joodse straatventers in Amsterdam probeerden rond te komen

    Bekijk boek



  • Wat een land

    Dwaasheid en hoop in de Wetstraat
    In de aanloop naar de zoveelste moeder aller verkiezingen fileert Noël Slangen de situatie waarin zijn land, zijn burgers en zijn leiders zich vandaag bevinden. Raken de centrumpartijen nog uit hun verdwazing of zijn de extremen het enige alternatief? Waarom lijken traditionele partijen zo onmachtig? En waar zit de knoop in het weefwerk van het land?

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

×