Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2018

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

Selectie week 20 (2018)

Thorbecke wil hetThorbecke wil het – Biografie van een staatsman

Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) geldt als architect van de grondwet, de Nederlandse staatsinrichting en de parlementaire democratie. Hij wordt nog steeds aangeroepen in actuele politieke kwesties. Hij is de enige Nederlandse politicus met standbeelden in drie verschillende steden. Wie was Thorbecke? Als halve Duitser en lutheraan uit een berooide Zwolse familie maakte hij in zijn eerste vijftig jaar een wetenschappelijke carrière, als classicus, filosoof, historicus en jurist.
Voorpublicatie: Hoe Thorbecke Nederland klaarmaakte voor een nieuwe grondwet
Meer informatie / bestellen

Holy Shit! - Jaffe VinkHoly Shit! – Jaffe Vink

Wie is de uitvinder van het toiletpapier? Wanneer kwam de riolering? Wat doet dat urinoir op een sokkel in het museum? Hoe poepte de Zonnekoning? Wie is Sarphati? Wat betekent ‘krijg de klere’? Helikopteren? Beer? Waarom dreven er honden in de gracht? Wat is de Boldootkar? Sinds wanneer stroomt er water uit de kraan? Vijftien schetsen over feces en urine, op logische wijze verbonden met de riolering, de toiletjuffrouw, moderne kunst, het wildplasmeisje, spoeltechnologie, de onderbroek van 940 mannen, gouden regen en het wonder van schoon drinkwater.
Voorpublicatie: De uitvinding van het toiletpapier
Meer informatie / bestellen

Nijmegen. Collaboratie en verzetNijmegen. Collaboratie en verzet (1940-1945)

Wat gebeurt er als een stad door een vijandelijk leger wordt bezet? Is het noodzakelijk en verstandig om samen te werken met de nieuwe machthebber? Of moet er weerstand worden geboden tegen zijn aanwezigheid en beleid? In dit boek wordt deze beladen thematiek onderzocht.
Bespreking:: Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog
Artikel: Collaboratie en verzet in Nijmegen
Meer informatie (+ video) / bestellen

Het visioen van ConstantijnHet visioen van Constantijn. Een gebeurtenis die…

In dit boek vertellen Jona Lendering en Vincent Hunink het ware verhaal over de eerste christelijke keizer. In het Romeinse Rijk werden christenen vervolgd en ter dood veroordeeld. Volgens de verhalen kreeg keizer Constantijn in 312 een visioen, bekeerde hij zich tot het christendom, versloeg hij zijn vijanden en begon hij de kerk te begunstigen. Dit was het moment waarop de kerstening definitief begon en de grondslagen werden gelegd voor de latere, christelijke middeleeuwen.
Bespreking: “Heidens visioen en christelijke legende”
Interview: Een gebeurtenis die de wereld veranderde
Meer informatie / bestellen

Koloniale oorlogen in IndonesiëKoloniale oorlogen in Indonesië – Piet Hagen

De Indonesische archipel heeft meer dan 450 jaar strijd geleverd tegen buitenlandse handelscompagnieën en mogendheden. Bijna altijd was er wel ergens oorlog, vaak op meer plaatsen tegelijk. Dit boek geeft een gedetailleerd overzicht van de honderden militaire acties en expedities. Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen, Japanners, en met name ook de Nederlanders, voerden hun koloniale oorlogen in de archipel vooral vanwege economisch gewin – volgens het devies van Jan Pieterszoon Coen: ‘Geen handel zonder oorlog’. Hun legers vormden de ruggengraat van het koloniaal systeem, dat ook door tijdgenoten in Europa al bekritiseerd is.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Professor Kleinbrein - De Oude GriekenProfessor Kleinbrein – De Oude Grieken

Reis met Professor Kleinbrein terug in de tijd naar het oude Griekenland en ontdek alles over de indrukwekkende bouwwerken, de strijd tussen Sparta en Athene, de goden en godinnen, de eerste Olympische Spelen en de grote Griekse denkers.
– Waarom kregen Griekse jongens een slaaf mee naar school?
– Wat was het paard van Troje?
– Wie waren Pythagoras en Archimedes?
De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen.
Meer informatie (+ video) / bestellen

De Tweede Wereldoorlog en het verzetDe Tweede Wereldoorlog en het verzet

In dit boek geeft Egbert van de Schootbrugge een overzicht in woord en beeld van het verzet in Nederland. Na de bevrijding ontstond al snel het beeld dat de Nederlandse bevolking zich in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal tegen de bezetter had geweerd. Nu overheerst het idee dat de Nederlanders zich braaf aanpasten en de Duitsers daarmee zeer van dienst waren. Beide visies doen geen recht aan de tienduizenden die zich op alle mogelijke manieren tegen de Duitsers hebben verzet, en daar vaak voor betaalden met hun leven. Dit boek zet de kopstukken van de verzetsgroepen op een rij en geeft een helder overzicht.
Meer informatie (+ video) / bestellen

The Standing Rock portraitsThe Standing Rock portraits

The Standing Rock Sioux van Fort Yates in het westen van North Dakota zijn recentelijk veel in het nieuws vanwege demonstraties tegen de oliepijplijn dwars door hun land. Meer dan honderd jaar geleden fotografeerde Frank Bennett Fiske (1883-1952) leden van deze Standing Rock-stam in zijn studio in zijn woonplaats Fort Yates. De mannen en vrouwen die hij vastlegde, waren zijn vrienden en buren: Native Americans die in het reservaat leefden.
Meer informatie / bestellen

De glijbaan van een Amerikaanse presidentDe glijbaan van een Amerikaanse president

Dit boek vertelt het verhaal van Watergate, maar vanuit een ander perspectief. Waar vaak wordt gewezen op de belangrijke rol van de media, zijn de constitutionele en juridische kanten van deze kwestie tot dusver onderbelicht gebleven. In dit boek wordt juist aan deze aspecten veel aandacht besteed. De auteur bespreekt, naast de rol van de pers, vooral de rol van de juristen bij wat uiteindelijk de val van Nixon zou worden. Het boek bevat ook doorkijkjes naar de onderzoeken die op dit moment gaande zijn in de Verenigde Staten naar contacten tussen medewerkers van het campagneteam van President Trump en Russische overheidsvertegenwoordigers.
Meer informatie / bestellen

 Memoires van een componistMemoires van een componist

Het leven van Theo Loevendie is een soort ‘van krantenjongen tot miljonair’-verhaal, maar dan meer in artistiek en sociaal opzicht dan in letterlijke zin. Theo Loevendie werd in 1930 geboren en groeide op in armelijke omstandigheden in een Amsterdamse volksbuurt. In zijn kindertijd was muziek op straat zijn grote inspiratie, omdat hij thuis geen andere muziek kende dan wat volkse smartlappen. Als kleuter werd hij zelfs twee keer als vermist opgegeven omdat hij de uitdrukking ‘met de muziek mee’ letterlijk in de praktijk had gebracht toen er een optocht met muziek voorbijkwam.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

×