Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2018

1 minuut leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken week 19

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 17/18

Selectie week 19

De Opstand 1568-1648 - Arnout van CruyningenDe Opstand 1568-1648 – Arnout van Cruyningen

In ‘De Opstand 1568-1648’ behandelt Arnout van Cruyningen alle aspecten van de Tachtigjarige Oorlog, tegenwoordig vaak de Nederlandse Opstand genoemd. Precies 450 jaar geleden begon de strijd van de Lage Landen tegen het Spaanse koninkrijk. In dit boek komen alle hoofdrolspelers aan bod: de edelen Egmont, Horne en Oranje als oppositie tegen de landvoogdes, de koning en zijn dienaren Alva, Parma en Granvelle. Rijk geïllustreerd in kleur, met tijdlijn en register.
Meer informatie / bestellen

De populist - Benjamin Carter HettDe populist. Adolf Hitler, de ondergang van de Weimarrepubliek en de opkomst van het Derde Rijk

De populist laat zien hoe kwetsbaar een democratie is in handen van mensen die er niet respectvol mee omgaan. Hoe was het mogelijk dat een democratie zo volledig en zo snel uiteenviel als Duitsland in de jaren dertig? Hoe kon een democratisch gekozen regering Adolf Hitler toestaan de macht te grijpen? Het antwoord op deze vragen klinkt tegenwoordig even verontrustend als herkenbaar.
Bespreking: Hoe de populist Adolf Hitler aan de macht kwam
Meer informatie / bestellen

De jaren zestig Een cultuurgeschiedenisDe jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis

‘De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis’ van Geert Buelens (dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde) gaat natuurlijk over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Buelens kantelt het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan: artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns Amerika en Azie werpen een verfrissend licht op deze tijd.
Bespreking: Geert Buelens over de jaren zestig
Meer informatie / bestellen

Daverende dingen dezer dagenDaverende dingen dezer dagen

Daverende dingen dezer dagen – de titel verwijst naar een veelgelezen rubriek in de vooroorlogse Haagsche Post – bevat een selectie uit de artikelen en bijdragen die de bekende Leidse historicus en essayist H.L. Wesseling de laatste jaren heeft geschreven. Vele daarvan gaan over zaken die in het brandpunt van de belangstelling en de discussie staan, zoals de uniciteit van de Holocaust, het Nederlandse slavernijverleden, de dekolonisatieoorlogen…
Bespreking: Kanttekeningen van Henk Wesseling bij ‘hedendaagse verschijnselen’
Meer informatie / bestellen

De Spaanse Griep - Hoe de pandemie van 1918 de wereld veranderdeDe Spaanse Griep. Hoe de pandemie van 1918 …

De Spaanse griep, die van 1918 tot 1920 tussen de 50 en 100 miljoen slachtoffers maakte, was de grootste menselijke ramp van de geschiedenis. En toch kennen we de Spaanse griep vooral als een voetnoot bij de Eerste Wereldoorlog. In dit boek vertelt Laura Spinney het verhaal van een pandemie die zich uitstrekte over de hele wereld. Vanuit het perspectief van hen die het meemaakten, laat ze zien hoe de mensheid op de proef werd gesteld door een allesverwoestend virus.
Bespreking: Geschiedenis van de pandemie
Meer informatie / bestellen

De treinreis - De miraculeuze ontsnapping van Hongaars-Nederlandse Joden tijdens de bezettingDe treinreis – Willy Lindwer & Aline Pennewaard

De treinreis beschrijft een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Historica Aline Pennewaard ontdekte dat in 1943 met vijf transporten 89 Hongaars-Joodse gezinnen vanuit bezet Nederland naar het toen nog vrije Boedapest werden gebracht. In 1944, na de inval van de nazi’s in Hongarije, wisten de meesten van hen mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg opnieuw de dans te ontspringen. Het merendeel van de overlevenden keerde na de oorlog veilig terug naar Nederland.
Bespreking: Hongaars-Nederlandse Joden ontsnapten aan de nazi’s
Meer informatie / bestellen

De Langeleegte huilt - Klaas FleurkeDe Langeleegte huilt

Op 2 april 2013 ging profclub SC Veendam definitief ter ziele. Was betaald voetbal in een arme regio als de Groninger Veenkoloniën kansloos? Wat is er allemaal gebeurd tussen 1954 en 2013 en daarvoor? Supporter en schrijver Klaas Fleurke neemt de lezer in dit boek mee langs alle hoogte- en dieptepunten in de historie van voetbalclub Veendam. Aan de hand van vermakelijke én spraakmakende verhalen van betrokkenen komt het wel en wee aan De Langeleegte voorbij.
Bespreking: Verhalen uit de geschiedenis van SC Veendam
Meer informatie / bestellen

Een open zenuw - Nederland, Israël en PalestinaEen open zenuw – Nederland, Israël en Palestina

Hoewel Israël als een bondgenoot geldt, is het Palestijnse conflict voor de Nederlandse regering altijd een open zenuw geweest. Dit boek beschrijft de geschiedenis van een soms moeizame verstandhouding. Vanaf de jaren vijftig stond Nederland, mede uit schuldgevoel over de Holocaust, pal achter Israël. Die steun is nooit vanzelfsprekend geweest. Het feit dat de bevolking van Nederlands-Indië grotendeels islamitisch was, hield Nederland lange tijd af van steun voor de zionisten in hun strijd voor een onafhankelijke staat. Sinds de Israëlische annexatie van de Palestijnse gebieden in 1967 is de kritiek op Israël weer gegroeid.
Meer informatie / bestellen

Een familie in het verzetEen familie in het verzet

Wanneer Annette Oudejans op 10-jarige leeftijd bij haar ouders op zolder een aantal dozen vindt met oude kranten, documenten en foto’s, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Wie is die vrouw die zo op haar oma lijkt, en waarom staat zij in de krant? De vrouw blijkt haar overgrootmoeder, wier man, twee zoons en een dochter zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden vermoord omdat ze betrokken waren bij het verzet tegen de Duitsers. Ruim 25 jaar later, wanneer Annettes eigen zoon voor school aan een project over de Tweede Wereldoorlog werkt, wordt haar drang om uit te zoeken wat er precies gebeurd is opnieuw aangewakkerd.
Meer informatie / bestellen

Harry, gesprekken met de prinsHarry, gesprekken met de prins

Het boek schetst een scherp beeld van de echte man achter de camera, en zijn persoonlijke kijk op de wereld. Het gaat in op zijn moeilijke jeugd en het blijvende effect van het verlies van zijn moeder, Diana, Princess of Wales, op jonge leeftijd. Het vertelt over zijn opstandige tienerjaren. Ook de kwetsbare momenten die Harry in staat stelden zijn persoonlijke problemen onder ogen te zien en deze ervaringen in te zetten om anderen met mentale, emotionele en fysieke problemen te helpen komen uitgebreid . Angela Levin maakte kennis met een complexe man met het bijzondere charisma van zijn overleden moeder en een grote vastberadenheid om ‘een verschil te maken’.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 17/18

×