Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 23 | Signalementen week 25 >>>
Selectie week 24
De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Dit boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Van het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953.
Voorpublicatie: De ‘Caerte van Oostlant’ (1543) van Cornelis Anthonisz
Meer informatie / bestellen
Gemmeker – Ad van Liempt
Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen. Albert Konrad Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork. Na de oorlog kreeg hij tien jaar. Wegens goed gedrag was hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij weer terug in zijn geboortestad Düsseldorf.
Artikel: Commandant Kamp Westerbork kwam weg met milde straf
Bespreking: Albert Gemmeker, de zogenaamd ‘correcte kampcommandant’
Meer informatie / bestellen
Vier eeuwen dagelijks leven in Nederland
Vier eeuwen geleden. Het ontluikende Nederland bestond uit regio’s met eigen tradities en gebruiken, talen en kledij. Religie en standsbesef droegen bij aan de verschillende manieren waarop gewone mensen hun dagelijks brood verdienden. Waarin ze woonden, hoe ze de dag door kwamen, wat ze aten, hoe warm of koud ze het hadden. Intussen zijn de verschillen een stuk kleiner geworden. Werken? Een salaris en voldoening. Wonen? Veilig, geklimatiseerd en fraai ingericht.
Meer informatie / bestellen
Koreaoorlog. Bitter lijden en atoomdreiging, 1950-1953
De Koreaoorlog is de enige oorlog die onder de vlag van de Verenigde Naties werd gevoerd, zij het met een hoofdrol voor de Amerikanen. Een oorlog in een land met een geschiedenis van duizenden jaren, maar tot diep in de twintigste eeuw in het Westen nauwelijks bekend. Een conflict dat onverwacht uitbrak, midden in de Koude Oorlog.
De inval van Noord-Koreaanse troepen in Zuid-Korea op 25 juni 1950, groeide uit tot een genadeloze krachtmeting tussen de communistische en westerse machtsblokken waarin zelfs een kernoorlog soms dichtbij leek.
Meer informatie / bestellen
Ik kreeg mijn vader niet dood – Lilian de Bruijn
Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende
Ton de Bruijn was een geslaagde zakenman die in een Porsche door Duitsland scheurde, een charmeur met veel vriendinnen en twee echtgenotes. Een man die van een feestje hield en dingen zei als ‘zet maar op mijn graf: hier ligt Ton de Bruijn, maar gelachen heeft hij wel’. Maar hij was ook de man die failliet ging en vijanden maakte omdat hij geld leende zonder het terug te geven. Een oplichter die dure kleding in Rome aanschafte met gestolen cheques en in de gevangenis belandde.
Meer informatie / bestellen
Liefde in tijden van oorlog – Annegriet Wietsma
Onze jongens en hun verzwegen kinderen in de oost
Tijdens de koloniale oorlog 1945 -1949 onderhielden tal van Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië seksuele contacten met lokale vrouwen. Niet zelden werd hieruit een kind geboren. Liefde in tijden van oorlog is het eerste boek over dit uiterst gevoelige onderwerp. Vanaf 1945 stuurde Nederland 120.000 militairen naar Nederlands-Indië. Na hun vergeefse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid keerden de manschappen vanaf 1949 terug naar huis. Daar trouwden de meeste van deze jonge mannen en stichtten een gezin.
Meer informatie / bestellen
De hoeve en het hart – Enny de Bruijn
Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw
De gedachten van boeren uit vroeger eeuwen zijn maar al te vaak in de wind verwaaid. Ze hebben generatie na generatie hun akkers geploegd, hun koeien gemolken en hun kinderen opgevoed, maar ze hebben meestal geen blijvende sporen nagelaten in boeken of brieven. Een zeldzame uitzondering is de familie waarover De hoeve en het hart gaat. Dankzij de verhuizing van een boerenzoon uit Herwijnen naar de stad, begin achttiende eeuw, zijn er ruim 180 brieven bewaard gebleven van zijn vader en andere in het dorp achtergebleven familieleden.
Meer informatie / bestellen
Vrij! 75 jaar bevrijding van Nederland
Tussen juni 2019 en mei 2020 is het 75 jaar geleden dat de geallieerden de Tweede Wereldoorlog in hun voordeel beslisten en nazi-Duitsland versloegen. Europa was bevrijd, een gebeurtenis die sindsdien jaarlijks groot wordt gevierd. In dit historische jubileumjaar neemt het boektijdschrift Vrij! de lezer mee van de invasie in Normandië, in juni 1944, via de Slag om Arnhem van september 1944 naar de Duitse capitulatie in Wageningen, in mei 1945.
Meer informatie / bestellen
De diamantdiaspora – Herman Portocarero
Een verborgen geschiedenis tussen Antwerpen en Havana
De Tweede Wereldoorlog schudt Antwerpen stevig door elkaar. Op zoek naar een veiliger bestaan migreren vele Joden naar Havana. Die beslissing brengt een groot deel van de Antwerpse diamantsector naar Cuba. Een kleine ontdekking bracht Herman Portocarero op het spoor van Joodse families. Aan de hand van gedetailleerd onderzoek reconstrueert hij het verhaal van hun reizen, levens en nalatenschap – in Antwerpen, Havana en New York.
Meer informatie / bestellen
Staat van beleg. Trump onder vuur – Michael Wolff
Het sensationele Vuur en woede omvatte de eerste fase van de regering-Trump. Staat van beleg is Wolffs even relevante als explosieve opvolger daarop, over een presidentschap dat van bijna elke denkbare kant onder vuur genomen wordt. Het is een verbazingwekkend verfrissende vertelling die begint bij de aanvang van Trumps tweede jaar als president en eindigt met het rapport van Mueller. Staat van beleg onthult een regering die constant wordt belegerd door onderzoekers en een president die steeds grilliger en nonchalanter handelt, maar ook steeds kwetsbaarder wordt.
Meer informatie / bestellen
Vrouwen in gevecht – Marta Breen
150 jaar geleden kon een vrouw niet stemmen of haar eigen geld verdienen. Ze had geen enkele politieke invloed, zelfs geen controle over haar eigen lichaam. Haar vader nam alle beslissingen tot ze getrouwd was en daarna nam haar echtgenoot het over. Deze situatie veranderde toen vrouwen zich gingen organiseren. In dit boek vertellen schrijfster Marta Breen en illustratrice Jenny Jordahl de geschiedenis van de vaak dramatische strijd die vrouwen overal ter wereld hebben moeten leveren.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen – Gerda Godrie-van Gils
- Portugal! Portugal! Portugal! Een tijdreis van noord naar zuid – Lieke Noorman
- Kijk niet weg. De missie van generaal Patricck Cammaert – Esther Bootsma
- Diksmuide 1914. Doodstrijd van een stad – Ernest Hosten
- Dominee Jac. Jonker, Job Sytzen en de soldaat in Indië – Harry A. Poeze (+video)
- De rode dood. Hoe de pokken verdwenen uit de wereld – M. Boshart
- Kritische Klassieken Goethe in Dachau. Dagboek 1944-1944 – Nico Rost
- Zeeland bevrijd ! De slag om de Schelde, september- november 1944
- Hendrik Valk. De meester van de klare lijn – Alex de Vries
- Arcadië voorbij. Het Limburgse kunstdebat in de wederopbouwperiode (1945-1965)
- Benedenwereld. Reizen in de diepe tijd – Robert Macfarlane
<<< Signalementen week 23 | Signalementen week 25 >>>