Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>

Selectie week 25 (2019)

De man die Nagasaki overleefde - Gregor VincentDe man die Nagasaki overleefde – Gregor Vincent

Het ongelooflijke verhaal van soldaat Dick Bucher van Steenbergen
Een boek over een vastberaden opmerkelijk mens die de moed nooit opgaf. Een ijzersterke geest, die bewust meebewoog met iedere dreiging en onzekerheid, opdat hij zou overleven. Hoofdpersoon is Dick Büchel van Steenbergen. KNIL-soldaat, krijgsgevangene. Hij analyseerde de Japanse overheerser, paste zich aan en overleefde zes concentratiekampen, twee helse tochten over zee en de atoombom. Dick bleef rotsvast vertrouwen dat hij zou overleven.
Fragment: Dick Büchel van Steenbergen overleefde Nagasaki
Meer informatie / bestellen (reserveer)

De onfeilbare spionDe onfeilbare spion – Owen Matthews

Richard Sorge, Stalins geheim agent
Sorge was een geboren verleider die charme combineerde met meedogenloze manipulatie. Hij infiltreerde in de hoogste kringen van de Duitse, Chinese en Japanse samenleving in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn inlichtingen waren in 1941 van cruciaal belang voor het Sovjet-Russische tegenoffensief in de Slag om Moskou, die op zijn beurt bepalend was voor de uitkomst van de oorlog.
Voorpublicatie: De spion die het tij van de Tweede Wereldoorlog keerde
Meer informatie / bestellen

Kroniek van de Koninklijke LuchtmachtKroniek van de Koninklijke Luchtmacht

Met de oprichting van de Luchtvaartafdeeling, als onderdeel van de Koninklijke Landmacht, wordt op 1 juli 1913 de kiem gelegd voor de Nederlandse militaire luchtvaart. De geschiedenis van de militaire luchtvaart is het verhaal van pioniers, van steeds weer nieuwe technologische innovaties, van een eigen cultuur en niet te vergeten van militaire operaties. De rijk geïllustreerde Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht geeft – van dag tot dag – aan de hand van memorabele gebeurtenissen, zowel hoogtepunten als dieptepunten, een toegankelijk overzicht van de Nederlandse militaire luchtvaarthistorie. De luchtmacht en haar voorgangers in Nederland en Nederlands-Indië komen daarbij in de volle breedte aan bod.
Artikel: 18 juni 1948 – Legerluchtmacht Nederland krijgt eigen vlag
Meer informatie (+video) / bestellen

Zeg niets. Moord en verraad in Noord-Ierland - Patrick Radden KeefeZeg niets. Moord en verraad in Noord-Ierland

Jean McConville, moeder van tien kinderen, wordt in 1972 door gemaskerde mannen ontvoerd. Iedereen in de buurt weet dat de IRA verantwoordelijk is voor haar verdwijning, maar niemand durft erover te praten. In 2003 wordt ze o[ een strand gevonden. Deze gruwelijke moord, een van de meest beruchte gebeurtenissen ten tijde van The Troubles, is het begin van het grote verhaal over het bittere conflict dat Noord-Ierland dertig jaar lang in zijn greep hield.
Voorpublicatie: Jean McConville – Moord en verraad in Noord-Ierland
Meer informatie / bestellen

De ogen van Rembrandt - Simon SchamaDe ogen van Rembrandt – Simon Schama

Simon Schama laat in ‘De ogen van Rembrandt’ zien dat Rembrandts ware verhaal in diens schilderwerk moet worden gelezen. Driehonderdvijftig jaar na zijn dood is Rembrandt van Rijn nog altijd de grootste schilder die Nederland ooit heeft gekend. Deze schitterende, onconventionele biografie laat ons zien waarom hij nog altijd zo sterk tot onze verbeelding spreekt.
Fragment: ‘Rembrandt evenzeer als Vermeer meester van de fijne motoriek’
Meer informatie / bestellen

1939: De oorlog die niemand wilde1939: De oorlog die niemand wilde

In zijn nieuwe werk onderzoekt Taylor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog vanuit dit doorgaans onderbelichte perspectief. Aan de hand van dagboeken, interviews en ooggetuigenverslagen toont hij aan hoe de oorlog langzaam maar zeker onafwendbaar werd terwijl de meerderheid van de bevolking aan beide kanten van het conflict tegen was. Het resultaat is een verbluffend stukje geschiedschrijving waarin Taylor de lezer van begin tot eind weet te intrigeren en een belangrijk nieuw perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog.
Meer informatie / bestellen

Sodoma Het geheim van het VaticaanSodoma. Het geheim van het Vaticaan

Vier jaar lang heeft Frédéric Martel zich ondergedompeld in de wereld van het Vaticaan. Hij heeft onderzoek verricht in meer dan dertig landen en daarbij honderden mensen gesproken, van priesters tot bisschoppen en kardinalen. De meesten wilden hem te woord staan op basis van anonimiteit, al zijn er ook die de moed hadden on the record te praten. Hun verhaal is eensluidend. Zo toont Sodoma voor het eerst het verborgen gezicht van de Katholieke Kerk.
Bespreking: Sodoma – Het geheim van het Vaticaan
Meer informatie / bestellen

Onweer - Een kleine cultuurgeschiedenis 1752 - ca. 1830Onweer – Jan Wim Buisman

Een kleine cultuurgeschiedenis 1752 – ca. 1830
In ‘Onweer’ wordt duidelijk gemaakt hoe godsbeeld en natuurbeeld veranderden. De religie van verlichte mensen werd niet zozeer door angst als wel door vreugde bepaald. En ook de natuur werd minder dan voorheen als een bedreiging ervaren. Veeleer mocht zij een vriendin heten. Maar als je niet meer bang hoefde te zijn voor het onweer, kon je er onbekommerd mee gaan spelen.
Bespreking: Bliksemafleider temde woede God
Meer informatie / bestellen

Camiel - Sonny Motké Camiel. Opkomst en ondergang van een zondagskind

Onderzoeksjournalist Sonny Motké schrijft een boek over Camiel Eurlings, de voormalig CDA-minister die op amper 44-jarige leeftijd een behoorlijk turbulent carrièrepad heeft afgelegd. In het boek duikt Motké, die gedurende zijn journalistieke carriére de handel en wandel van Eurlings op de voet volgt, in de opmerkelijke geschiedenis van een van ’s lands talentvolste politici, die in zijn leven op vele manieren geschiedenis heeft geschreven. Zo was hij bij zijn politieke debuut in woonplaats Valkenburg, met twintig jaar op de teller, het jongste gemeenteraadslid van Nederland.
Meer informatie / bestellen

Voor God en vaderland - Gordon CoreraVoor God en vaderland – Gordon Corera

Een Belgisch priester, zijn verzetsgroep en hun postduiven tijdens WOII
Inlichtingen over de militaire activiteiten van de nazi’s waren van cruciaal belang voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom dropte de Britse geheime dienst jarenlang duizenden postduiven in bezet Europa, van Denemarken tot Frankrijk. Met gevaar voor eigen leven bespioneerden lokale verzetsgroepen de nazi’s en staken zij hun geheime berichten in kokertjes aan de poten van de duiven. In dit boek vertelt Gordon Corera voor het eerst deze bijzondere oorlogsgeschiedenis.
Bespreking: Geheime duiven, spionage en het Belgische verzet
Meer informatie / bestellen

Op eigen gezag Politieverzet in oorlogstijdOp eigen gezag. Politieverzet in oorlogstijd

Moffenknechten waren het, de politiemannen die ingrepen bij een demonstratie in het centrum van Amsterdam in december 1945. Het ‘Sieg Heil!’ galmde over het Leidseplein, een duidelijk bewijs dat de imagoschade van de Nederlandse politie enorm was. Ook in de decennia die volgden bleef het beeld dat de politie ‘fout’ in de oorlog was geweest hardnekkig. Op eigen gezag is een boek over politiemensen die ieder op hun eigen manier hun morele grenzen bewaakten en hun weg zochten in de lastige spagaat tussen institutionele collaboratie en persoonlijk verzet.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×